Landmænd bliver uddannet til ledere

Foto: Christian Henriksen

Elever på Nordjyllands Landbrugsskole ved Nibe er i øjeblikket i gang med at uddanne sig til ledere på akademiniveau samtidig med, at de bliver færdige med deres agrarøkonomuddannelse.

Landbrugserhvervet har for mange ændret karakter. De små gårde, som kan passes af en enkelt mand, hører de fleste steder fortiden til. Bedrifterne bliver større og større, og det stiller nye krav til landmændene. På Nordjyllands Landbrugsskole ved Nibe bliver en række unge landmænd i øjeblikket rustet til fremtiden ved at lære om blandt andet ledelse og økonomistyring.

- Jeg synes, det giver god mulighed inden for alle erhverv. Det er jo ikke kun inden for landbrug, du kan bruge det. Det er over det hele, siger Mette Karlsen, der er elev på Nordjyllands Landbrugsskole.

02:11 Luk video

Nordjyllands Landbrugsskole er en af fire skoler i hele landet, som giver landmændene mulighed for at uddanne sig til ledere på akademiniveau sideløbende med, at de bliver agrarøkonomer.

- Vi gør det ikke mere højpandet, end det nødvendigvis skal være. Tværtimod sørger vi for at tage udgangspunkt i nogle praktiske eksempler, så det de lærer omkring ledelsesteori, økonomistyring og planlægning tager udgangspunkt i noget, de kender, siger Erik Poulstrup, forstander på Nordjyllands Landbrugsskole.

Forstanderen er overbevist om, at det 40 uger lange uddannelsesforløb giver de unge landmænd en kæmpe ballast med i rygsækken.

- Selve uddannelsens niveau gør jo, at de er klar til at tage et kæmpe ansvar. Det er virkelig unge mennesker, som har gåpåmod, evner og kompetencer til at gå ud at løse lederopgaver i og omkring landbruget, siger Erik Poulstrup.

De unge landmænd på holdet har alle gennemført landbrugets grunduddannelse og har praktisk erfaring fra moderne landbrug.

- Da jeg blev faglært, var jeg ude at arbejde, og så fik jeg blod på tanden til at lære noget om ledelse og økonomi og så videre, siger Mette Karlsen.

Eleverne har været til de første eksamener. I det ene ledelsesfag præsterede de at få over 10 i karaktergennemsnit. Erik Poulstrup mener derfor, at de bliver særdeles godt rustet til at drive fremtidens landbrug.

- De er i stand til at tage det store ansvar, som det er, med den udvikling, der stadig vil være inden for vores erhverv. De er med på at forstå den bredde, der er i udfordringerne og kan navigere i det, siger han.

Mette Karlsen er enig med forstanderen i, at fremtidens landmænd får brug for at være stærke ledere.

- Vi står lidt ved en skillevej. Enten skal du blive virkelig stor, eller også skal du specialisere dig i nicheproduktion, og der er jo ledelsesmæssige behov begge steder. Lidt på hver sin måde måske, men du kan bruge det, uanset hvilken vej du vægler at gå, siger hun.

Flere nyheder fra TV2 Nord