Landmænd mangler arbejdskraft: Nyt fokus kan tiltrække medarbejdere

Flere og flere landmænd oplever problemer med at tiltrække den nødvendige arbejdskraft. Et nyt fokus på medarbejderpleje kan være vejen frem, mener LandboNord.

Det danske landbrug får hele tiden sværere og sværere ved at tiltrække medarbejdere til et fag, hvor dagene er lange, og hvor arbejdet kan være både for beskidt og for hårdt efter danskernes mening.

En af løsningerne er at ansætte flygtninge, som svineproducent Per Eltved fra Horne har gjort. Han har blandt andre Kefete Ftwi fra Eritrea til at hjælpe med at passe sine svin. 

- Det er ikke hårdt, og det er ikke svært. Det er faktisk nemt, siger Kefete Ftwi, mens han bakser rundt med store halmballer mellem de mange grise.

Dårligt omdømme skræmmer

Per Eltved er langt fra den eneste, der har haft problemer med at finde medarbejdere. Hos LandboNord oplever man i stigende grad, at landmænd kontakter dem for at få hjælp til at finde medarbejdere. 

- Det er svært at sætte nøjagtige tal på, men vi kan mærke, at efterspørgselen på vores hjælp til at finde nye medarbejdere er blevet større, siger Merete L. Andersen, der er chefkonsulent ved LandboNord.

En af forklaringerne på landmændenes trængsler med at finde medarbejdere kan måske ligge i det omdømme, landbruget har fået i det danske samfund som en branche, der er ligeglad med både miljø og dyrevelfærd. Det er i hvert fald svineproducent Per Eltveds bud.

Mere fokus på medarbejderen

En anden forklaring kan ifølge LandboNord være, at for få landmænd allerede nu arbejder med ledelse og medarbejdertilfredshed, men i stedet fokuserer for meget på produktion og resultater.

quote Man skal flytte fokus fra kun at handle om grise til også at handle om mennesker, om ledelse og om at være glad for at gå på arbejde.

Merete L. Andersen, LandboNord

- Man skal flytte fokus fra kun at handle om grise til også at handle om mennesker, om ledelse og om at være glad for at gå på arbejde. Jeg tror, det er rigtig vigtigt i dag, at dem, man har på sin arbejdsplads, er glade for at komme, når de kommer, og at de også er glade, når de går hjem, siger Merete L. Andersen fra LandboNord.

Om der er fokus på medarbejdertilfredsheden eller ej hos Per Eltved i Horne, ser det ikke ud til, at der bliver brug for at finde ny arbejdskraft lige foreløbig.

- Jeg vil arbejde, til jeg skal pensioneres, siger medarbejderen Kefete Ftwi.


Seneste nyt

fra Nordjylland