Landmænd og haveejere jubler over regn, men vil have mere

Efter flere ugers tørke har det nu regnet flere steder i Nordjylland, men i mange haver er græsset stadig svedent og gult. En haveejer i Vestbjerg har dog ikke noget imod at bruge tusindvis af kroner på at vande græsset.

Græs og blomster skal se godt ud i haven hos Hans Jørgen Gregersen i Vestbjerg. Havevanderen har i de seneste uger været tændt en til to timer om dagen, selvom det er dyrt. For haven er en hobby, der gerne må koste penge.

- Jeg har måske en vandregning på 8.000 - 10.000 kroner om året, og de 3000 kroner af dem bliver nok brugt i haven, så kan det sgu ikke røre mig, siger Hans Jørgen Gregersen.

Hans Jørgen Gregersen er aktiv i haveselskabet, og i løbet af sommeren skal hans have vises frem til gæster på havevandring. Gæsterne betaler 20 kroner for at komme ind, så det giver en lille tilskud til vandregningen. For selvom det har regnet flere steder i Nordjylland i dag, så har dråberne sneget sig uden om den velplejede have i Vestbjerg.

- Det kan ikke hjælpe noget, at man kommer og skal se buske og blomster og det hele så hænger. De skal sgu live op. Hvis man går ud i byen og spiser en rigtig god bøf og drikker en flaske vin, så lyder regningen gerne på 700 – 800 kroner. Det nyder man kun i de to timer man sidder der. Så vil jeg hellere ofre de 700-800 kroner på at vanderen vipper, siger Hans Jørgen Gregersen.

quote Hvis man går ud i byen og spiser en rigtig god bøf og drikker en flaske vin, så lyder regningen gerne på 700 – 800 kroner. Det nyder man kun i de to timer man sidder der. Så vil jeg hellere ofre de 700-800 kroner på at vanderen vipper.

Hans Jørgen Gregersen, Haveentusiast, Vestbjerg

Landmand jubler over regn

Landmand Søren Vejen fra Lendum har nydt de mange ugers varme og tørvejr - men det har hans marker ikke. Græsset, som han fodrer sine køer med, er slet ikke vokset som det skal, fordi det har manglet vand. Det betyder, at han ikke får lavet så meget græsensilage, som han plejer. Men i dag fik hans marker endeligt vand.

- Det er fantastisk. Sådan noget vand som vi får lige nu, det er allertiders. Det falder lige så stille. Det har jeg virkeligt ventet på, men vi skal helst have meget mere vand end det vi har fået i dag, siger Søren Vejen, der anslår at det græs han ikke får i hus har en værdi på 60.000 kroner. Det mener han i øvrigt er billigt sluppet i forhold til andre landmænd.

46 kroner for en kubikmeter vand

Ifølge Vestbjerg Vandværk koster en kubikmeter vand omkring 46 kroner hos dem med alle afgifter og moms, og det kan en stor havevander godt sprede på en time. Vandkundernes forbrug er lige nu 20 procent højere end normalt.

- Det øgede forbrug skyldes nok, at folk vander haven og fylder badebassiner op. Normalt står værket stort set stille mellem klokken 02 og 04 om natten, men det gør det ikke i øjeblikket. Det kan godt tyde på, at der er nogen der vander haven om natten. Det er også det bedste tidspunkt at vande for at undgå fordampning, siger Carsten Bech, der er formand for Vestbjerg Vandværk.

Afgifter har sænket forbruget

I 1980erne indførte mange vandværker vandingsforbud i tørre perioder, fordi forbrugerne ikke tøvede med at tænde sprinkleren på græsplænerne i timevis.

- Dengang i starten af 1980erne havde vi datovanding, hvor folk med de ulige husnumre måtte vande på ulige dage, og lige husnumre måtte vande på lige datoer. Det behøver vi ikke mere, siger Carsten Bech.

Siden staten indførte diverse afgifter, er vandforbruget i Vestbjerg faldet fra 225.000 kubikmeter om året til 120.000 kubikmeter, samtidig med at byen har fået flere indbyggere. 

Hans Jørgen Gregersen bruger ikke kun havevanderen. Han har også en regnvandstank, men den er der lavvande i efter den tørre maj måned. Selvom han altså ikke skeler ret meget til vandregningen, så sender han alligevel en bøn op mod himlen.

- Kære gud, lad mig nu få noget regn, beder havejeren med armene op mod himlen.


Seneste nyt

fra Nordjylland