Landmænd på markvandring

01:46

Tørken var det helt store samtaleemne på markvandringen.

Tørken var det helt store samtaleemne, da 350 landmænd og planterådgivere tirsdag var på markvandring på to nordjyske gårde.

Foreningen med det specielle navn ”Specialudvalget for Foderproduktion og Græsmarksdrift” havde ikke den manglende regn på dagsordenen på dagens markvandring, men alligevel blev det drøftet.

- Det er da noget vi snakker om. Det er jo ikke noget vi kan gøre noget ved, medmindre man har vandingsanlæg, siger Merete Nielsen, der er landmand fra Varde.

Denne sommer er landmændene delt op i dem der har vandingsanlæg og dem der ikke har. Ejeren af ”Kærgård”, som havde stillet sine marker til rådighed for markvandringen, har ikke.

- Man skal jo kunne finde det her vand i jorden. Vi har boret efter det ude i marken, men har ikke fundet vand nok, så vi har ikke mulighed for at vande, siger landmand Mads Sørensen fra ”Kærgård”.

Sidste sommer stod regnen ned i stænger – i år falder der ikke en dråbe. Landmændene skal finde de afgrøder der kan bruges i det spænd.

- Der bliver hele tiden arbejdet på at udvikle forskellige græsblandinger og sorter, som er resistente over for for eksempel tørke. Altså mere modstandsdygtig over for de ekstreme vejrtyper som vi har ind imellem, siger turlederen fra CEGES, Peter Hvid Lauersen.

Til næste år kan Specialudvalget for Foderproduktion og Græsmarksdrift fejre 100 års jubilæum.

Læs også Massiv tørke i landsdelen: Koster landmænd dyrt

Forsiden lige nu