Landmænd: Pape laver unødig ballade

De nordjyske landmænd mener at K-formanden Søren Pape skaber uro i landbruget, når han stiller et ultimatum til miljøministeren. Søren Pape vil have en garanti for at regeringen vil gå på tiltag, der skal mindske kvælstofudledningen.

Carsten Søborg og de andre nordjyske landmænd var glade, da der for kort tid siden blev vedtaget en landbrugspakke, der betyder at de i de kommende år må gøde mere på deres marker. Forløbet var kaotisk og kostede fødevareministeren jobbet. Der er kun lige kommet ro på, men nu føler landmændene at Det Konservative Folkeparti roder op i balladen igen.

- Vi ser ikke nogen grund til at køre rundt i det og stille ultimatummer. Vi er kede af at der skal blive ved med at være sådan en uro omkring landbruget, siger Carsten Søborg, der driver et landbrug ved Birkelse.

Vi kommer med en pakke, der er til at håndtere, der er til at forstå og der er til at gennemføre uden de store problemer.

Fra sit sommerhus i Trend ved Løgstør stiller Søren Pape et ultimatum til den nye miljøminister Esben Lunde Larsen (Venstre). Pape vil have en garanti for at regeringen går med til tiltag, der skal mindske landbrugets kvælstofudledning med 624 tons kvælstof i 2017 og 2018. Hvis ikke regeringen vil være med, så vil han gennemføre det med rød blok.

- Nu må de inden for to uger fortælle os hvorvidt de vil tage det her med i en kommende udvidet naturpakke eller de ikke vil. For vi kan ikke leve med at der ikke sker noget på det her område, siger Søren Pape.

De konservative tiltag går ud på, at der skal laves flere minivådområder. Og så skal der laves en frivillig ordning, hvor landmændene kan så efterafgrøder der kan optage kvælstof. Landmændene skal have kompensation af staten for at så efterafgrøderne.

- Vi kommer med en pakke, der er til at håndtere, der er til at forstå og der er til at gennemføre uden de store problemer, siger Søren Pape.

Landmændene mener ikke, at tiltagene er nødvendige. Men mest af alt er de utilfredse med at det bliver præsenteret som et ultimatum, der udstiller at regeringen er svag.

- Vi vil jo nødigt have en anden regering. De Konservative har jo magten til at tvinge det igennem, hvis de vil det. Jeg synes bare det er en underlig måde at føre politik på, siger landmand Carsten Søborg.

Miljøminister Esben Lunde Larsen siger at han ikke vil give nogen garantier, men at han lytter til de Konservative som han lytter til de andre partier.


Seneste nyt

fra Nordjylland