Landmænd raser over minister

De nordjyske landmænd raser over et forslag fra fødevareministeren. De mener, at ministeren krænker deres private ejendomsret.

De nordjyske landmænd mener, det er en krænkelse af deres private ejendomsret, at fødevareminister Mette Gjerskov fra Socialdemokraterne vil gøre områderne omkring en række søer og vandløb i Danmark til allemandseje.

Det er som led i det såkaldte randzoneforslag, at fødevareministeren vil give offentligheden fri adgang langs åer og vandløb - selvom de ligger på jord, der tilhører landmænd. Og det forslag har de nordjyske landmænd har meget svært ved at se fornuften i.

- Det er privat ejendom, og det er noget, der tilhører os. Vi går heller ikke rundt i folks baghaver i byerne. Og det tror jeg heller ikke, at folk i byerne ville synes om, siger gårdejer Ulrik Lund fra Asaa til TV2/Nord.

Landmændene får opbakning fra folketingsmedlem for de Konservative, Lene Espersen.

- Det er en glidebane i forhold til beskyttelsen af den private ejendomsret, når private jorder bare kan udnyttes af offentligheden uden nogen form for kompensation. Det nærmer sig jo ekspropriation, når staten uden videre kan give andre mennesker adgang til den jord, man selv har købt, passet og plejet. Alligevel tromler regeringen bare hen over landmændene og de øvrige grundejere, som i forvejen er økonomisk pressede af kravet om store dyrkningsfri områder, siger Lene Espersen.

Fødevareminister Mette Gjerskov afviser kritikken.

- Den juridiske vurdering, jeg har fået fra mine embedsmænd, er, at der ikke her er tale om en krænkelse af Grundloven. Ejendomsretten er ikke på spil her. til gengæld er der det på spil, at danskerne med tiden vil få adgang til 25.000 kilometer vandløb.


Seneste nyt

fra Nordjylland