Landmænd skal testes for svinebakterie

Tusindvis af nordjyder skal testes for smitsom bakterie, inden de indlægges.

10.000 nordjyder med kontakt til levende svin udgør en smitterisko, hvis de kommer på sygehus. Derfor skal den gruppe borgere fremover testes for bakterien MRSA CC398, når de skal indlægges eller have udført dagkirurgi.

Det skriver DR Nordjylland.

Testen er obligatorisk selv om der ikke er smitte i deres besætning. Forholdsreglerne gælder både landmænd, deres familier, dyrlæger og andre, som er i kontakt med levende svin.

- Det kan virke voldsomt, men folk i landbruget forstår godt nødvendigheden, når vi forklarer dem det.

Det siger Tinna Urth, som er infektionshygiejne-sygeplejerske i regionens MRSA-team. Fagfolkene har derfor bedt regionspolitikerne om ekstra 10 millioner kroner til infektionsbekæmpelse på sygehusene i i budgettet for 2013.

Pengene skal gå til mere personale og en syv-dobling af antallet af podninger for svine MRSA - fra 2.900 om året i Nordjylland til anslået 20.000 podninger årligt. Findes patienterne positive, skal de blandt andet isoleres på enestue.

Bekæmpelsen gælder også andre resistente bakterier end svine-MRSA, og formålet er at hinde smittespredning på sygehusene blandt svagelige patienter.

Forholdsreglerne er en konsekvens af nye, strammere retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, som netop har været i høring.

Svineproducent Claus Nørgaard fra Øster Hurup finder det i orden med flere tests:

- Det er en ekstra sikkerhed for os, der arbejder med svineproduktion, siger han til DR Nordjylland. Claus Nørgaard er også formand for landboforeningen Agri Nords Svineproduktionsudvalg.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland