Landmand glæder sig til randzoneretssag

Landets første sag om randzoner skal tirsdag for retten i Thisted.

Tirsdag begynder et nyt kapitel om de famøse randzoner, når landmand Povl Blak Bojer og sønnen Christian fra Snedsted skal møde for retten i Thisted i en sag, der meget vel kan blive afgørende for en lang række sager om randzoner langs vandløb.

Povl Blak Bojer er stævnet for at nægte at lave randzoner, før der er bevis for, at randzoneloven ikke er i strid med grundloven. Landmanden mener selv, at det bevis mangler, og han glæder sig derfor til retssagen.

- Jeg mener da bestemt, jeg har en stærk sag, fordi når en landmand ejer noget jord eller køber jord og betaler en høj pris for det, så er det jo for at udnytte det erhvervsmæssigt. Og hvis man tager den erhvervsinteresse væk fra landmanden, jamen så fjerner man jo fuldstændig den værdi, som jorden har for ham. Der er jo ingen landmænd, der vil købe lyngbakker eller klitter og betale for det. Det har jo ingen værdi i hans virksomhed, siger Povl Blak Bojer til baeredygtigtlandbrug.dk.

Ifølge Povl Blak Bojer er randzoner det samme som ekspropriation, hvorfor han mener, at myndighederne er erstatningspligtige over for den jord, der ikke længere kan dyrkes, hvis den bliver lavet til randzoner.

- Man kan jo kun ekspropriere jord ved at betale erstatning fuldt og helt. Og hvis der er nogen, der prøver på at stjæle fra ens ejendom, så må man jo tage til genmæle og sige; 'hov, hov, den går ikke,' siger Povl Blak Bojer.


Seneste nyt

fra Nordjylland