Landmand klager over dyrlæge

Den landmand fra Nørager, der for nylig fik skudt hele sin besætning af kødkvæg efter ordre fra politiet, skyder nu igen mod myndighederne.

Landmanden mener, at hans gamle tyr blev udsat for dyrplageri i forbindelse med aflivningen - og den ansvarlige dyrlæge giver ham faktisk ret.

Peter Meilstrup har opdrættet kvæg i 45 år, men nu er alle hans 60 dyr blevet skudt.

Den 11. december dukkede politiet op med en skytte fra Falck og den lokale dyrlæge for i første omgang at slå 50 af dyrene ned. Landmanden havde ikke efterlevet flere påbud fra myndighederne om blandt andet at udstyre dyrene med øremærker. 

Skytten skyder som planlagt de mange dyr, men det går galt, da gårdens gamle tyr skal skydes som den sidste.

- Jeg hører, at den får to skud. Men to timer senere opdager jeg, at den ikke er død, så jeg ringer til politiet og siger, at det haster med at få dyrlægen herud igen, siger Peter Meilstrup.

Det er dyrlæge Erik Valbjørn fra Nørager, der skal tilse aflivningen af de 50 stykker kødkvæg. Også han hører de to skud, da tyren bliver skudt, men han glemmer at tjekke. om aflivningen er afsluttet.

- Det er dybt beklageligt. Det må bare ikke ske, så da jeg hører, at den stadig trækker vejret, kører jeg tilbage, så hurtigt jeg kan og skyder den og afbløder, så den kan dø, siger dyrlægen. 

50 køer skudt på gård - landmand klager nu over dyrlæge.
50 køer skudt på gård - landmand klager nu over dyrlæge.
Foto: Per Harder Højbjerg / TV2 Nord

Landmanden mener, at hans tyr har været udsat for dyremishandling, og at dyrlægen har udvist pligtforsømmelse, og det agter han at klage over.

- Tyren bliver skudt med boltpistol yderligere to gange og stukket med kniv, før den dør, så skytten må havde ramt den helt forkert. Det var ikke i orden, det der foregik, siger Peter Meilstrup.

Ifølge dyrlæge Erik Valbjørn kan tyren havde haft et usædvanligt kraftigt kranie, der har gjort det svært at aflive den på traditionel vis, men han erkender, at han burde havde sikret sig, at den var død i første omgang.

- Selvfølgelig skulle jeg havde tjekket det, og hvis jeg kunne skrue tiden tilbage, så havde jeg også gjort det, men det kan jeg desværre ikke, siger Erik Valbjørn, der oplyser, at det er meget sjældent, at en tyr skal skydes hele fire gange, før den er slået ned.

Landmand Peter Meilstrup siger til TV2 Nord, at han vil klage over aflivningen, men til hvem og hvordan har han endnu ikke afgjort. 

Indslag fra december 2017. 

En landmand fra Nørager har fået skudt alle sine ca. 60 stykker kødkvæg, fordi myndighederne ikke mener, at han har efterkommet en række påbud.

Seneste nyt

fra Nordjylland