Landmand sigtet for dyremishandling: Aflivede grise ved at svinge dem i gulvet

Nordjyllands Politi har valgt at sigte en landmand fra Hobro for vanrøgt, efter Fødevarestyrelsen på et kontrolbesøg fandt kronisk syge dyr i besætningen og flere grise, der ikke var blevet aflivet på korrekt maner.

En landmand ved Hobro, der i april blev meldt til politiet for vanrøgt af sine grise, efter tre rumænske medarbejdere var stået frem med beretninger om forholdene på gårdene, er nu blevet sigtet for dyremishandling.

Det skriver Fagbladet 3F. 

Nordjyllands Politi har efter et kontrolbesøg på landmandens fire gårde i Nordjylland i begyndelsen af maj valgt at rejse sigtelse. Det oplyser politikommissær Jørn Kresten Nielsen til Fagbladet 3F.

- Vi har fundet forhold, som ikke var, som de skulle være. Der var tale om ukorrekt aflivning af en so, siger Jørn Kresten Nielsen.

Tre-fire grise svinget i gulvet

På kontrolbesøget på en af de fire gårde konstaterede politiet og Fødevarestyrelsen blandt andet, at tre grise var så syge af brok eller skuldersår, at de måtte aflives. 

Af en anden kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen fremgår det, at myndighederne - på den gård ved Hobro, hvor landmanden selv bor - fandt kronisk halte søer samt en so med endetarmsfremfald, som ikke var behandlet “forsvarligt”.

På en nærliggende gård lå tre-fire døde grise med en vægt på cirka 10 kilo på staldgangen, som landmanden “ærligt oplyste var aflivet ved sving/slag mod gulvet”, skriver Fødevarestyrelsen i en tredje rapport.

Det fik styrelsen til at indskærpe over for landmanden, at grise på over fem kilo skal bedøves med boltpistol og derefter aflives hurtigst muligt. Noget, landmanden lovede at holde sig til. Landmandens medhjælpende kone forklarede desuden til Fødevarestyrelsen og politiet, at de ukorrekte aflivninger var sket, fordi de manglede arbejdskraft på gårdene.

Ikke mere end bødestraf

Selv om det lyder slemt med forholdene på landmandens fire gårde, er det ikke den værste dyreværnssag, Nordjyllands Politi har oplevet. Derfor mener politikommissær Jørn Kresten Nielsen ikke, at der bliver tale om mere end bødestraf til landmanden.

- Det er altid alvorligt med overtrædelser af dyreværnsloven. Men vi oplever en del sager, som er betydeligt værre end den her sag, siger han.

Det er ikke lykkedes Fagbladet 3F at få en kommentar fra landmanden.


Seneste nyt

fra Nordjylland