Landspolitikere bifalder Nordjyllands sløjfning af udskældt krav

Sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen, tager hatten af for, at Region Nordjylland som den første region har gjort op med produktivitetskravet.

Region Nordjylland traf sent tirsdag aften en kontroversiel og anarkistisk beslutning, da et stort set enigt regionsråd valgte at gå imod sundhedsaftalen med regeringen og sløjfe det udskældte produktivitetskrav.

En beslutning, Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet, betegner som modig.

- Region Nordjylland har gjort det rigtige, og havde jeg selv siddet som regionsrådspolitiker havde jeg talt for den samme løsning. Regionen har vist mod og handlekraft, og det har jeg dyb respekt for, lyder den umiddelbare reaktion fra Christiansborgpolitikeren. 

quote Regionen har vist mod og handlekraft, og det har jeg dyb respekt for.

Flemming Møller Mortensen (S)

Produktivitetskravet betyder, at de nordjyske sygehuse årligt skal øge deres produktivitet, altså antallet af operationer, undersøgelser, screeninger og lignende, med to procent. Det betyder også, at de ansatte skal løse flere og flere opgaver, og det har i flere omgange fået sundhedsansatte over hele landet til at råbe vagt i gevær, fordi de ikke vil blive ved med at kunne følge med kravet uden fare for, at det vil gå ud over både ansatte og patienter.

I stedet lægger Region Nordjylland op til, at sygehusene skal kvalitetsmåles på en måde, der endnu ikke er fastlagt.

- Jeg nikker anerkendende til den beslutning, regionsrådet i Nordjylland har taget. Politikerne har forstået problemet, og regionen ved om nogen, hvad personale og patienter siger til situationen. Vi fra Socialdemokratiet har meldt ud, at vi vil af med produktivitetskravet, og vi vil af med det fra 2018. Det er givetvis også noget af det, regionen har hørt, nemlig at der er et flertal på Christiansborg for at afskaffe kravet, siger Flemming Møller Mortensen.

Derfor regner Flemming Møller Mortensen med, at flere regioner vil følge Region Nordjyllands eksempel.

- Jeg tror absolut, at flere regioner vil følge trop. Fire andre regioner har allerede lagt deres budgetter for 2018, så det er nu op til dem at genåbne dem eller i hvert fald at drøfte dem igen for at komme af med produktivitetskravet, siger sundhedsordføreren.

Også Dansk Folkeparti vil af med produktivitetskravet, som partiet mener har udfyldt sin rolle, men nu mest af alt spænder ben for de ansatte i sundhedssektoren.

- Kravet har mistet sin værdi. Der er ingen tvivl om, at regionerne har gjort det rigtig godt, og toprocents kravet har også virket, men vi kan se nu, at alle de lavthængende frugter er væk. Den måde, man forsøger at leve op til det nu, er helt skæv, så derfor skal kravet væk, siger sundhedsordfører for DF, René Christensen.

 

Men Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann er i modsætning til Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ikke klar til at afskaffe kravet. Hun mener, at politikerne bør afvente et såkaldt styringseftersyn. 

- Vi står ved den aftale, der er indgået med regionerne. Og den har vi ikke tænkt os at løbe fra, siger hun og henviser til, at der er lavet en aftale om, at styringen af sundhedsøkonomien skal have et eftersyn i foråret 2018 og først der vil regeringen kigge på, hvad der eventuelt skal sættes ind i stedet for produktivitetskravet, siger hun til TV MidtVest.

Heller ikke hos sundhedsminister Ellen Trane Nørby (Venstre) er der meget begejstring at spore for Region Nordjyllands manøvre.

- Det undrer mig, at at Region Nordjylland ikke forlængst har afskaffet produktivitetskravet, hvis de mener, det er bedst for de nordjyske patienter, for kravet er ikke en besparelse eller en grønthøster, der blindt skal lægges ned over alle afdelinger. Det handler om at sikre mest sundhed for pengene til gavn for patienterne, og netop derfor har vi som regering også tilført 3,8 milliarder kroner ekstra siden sommeren 2015 til sundhedsvæsenet for at løfte kvaliteten, lyder det i en skriftlig meddelelse fra sundhedsministeren til TV2 Nord. 

Nordjyske jordemødre glæder sig over, at Region Nordjylland siger nej tak til regeringens krav om øget produktivitet på to procent. Men om det reelt giver bedre forhold på fødegangen, kan de endnu ikke sige.

Seneste nyt

fra Nordjylland