Lejernes Landsorganisation: Man skal tænke sig om med DIGURA

Det er et fint initiativ, jurastuderende fra Nordjylland har taget med at starte rådgivningsvirksomheden DIGURA, lyder det fra Lejernes Landsorganisation, der alligevel maner til forsigtighed med at bruge tjenesten.

Det kan næsten ikke være lettere: Hvis du har problemer med din udlejer eller dit lejemål, kan du besvare nogle spørgsmål i en online formular, vedhæfte de nødvendige dokumenter og 12 timer senere få svar på, om du har en sag eller ej.

Sådan lyder oplægget fra den nystartede virksomhed DIGURA, der tilbyder hjælp og rådgivning til lejere. Og har man en sag, kan man få hjælp til at køre den hos DIGURA, der er startet og drevet af fire jurastuderende.

Hos Lejernes Landsorganisation, der slår sig op på at beskytte lejernes rettigheder, hilser man det nye initiativ velkomment. Men ifølge chefjurist Lejernes Landsorganisation, Anders Svendsen, kan der også være nogle faldgruber hos DIGURA.

- Vi er ikke utilfredse med, at der kommer flere rådgivere på området. Det er en rigtig flot hjemmeside, DIGURA har fået lavet, og virksomheden er dygtig til at markedsføre sig selv. Men vi har nogle problemer med de ting, virksomheden gør, fordi det ikke er alt, de skriver på hjemmesiden, der nødvendigvis også holder vand, siger Anders Svendsen til TV2 Nord.

Han peger på, at DIGURA kalder sig en digital lejerets-jurist, men at ingen af folkene bag er jurister – de er jurastuderende.

Ved DIGURA forklarer partner og co-founder Mike Vestergaard, at de godt kender deres begrænsning. Han understreger dog, at området på ingen måde er nyt for dem – sidste år stiftede han blandt andet Lejernes Frie Retshjælp, som i dag beskæftiger over 50 frivillige.

- I er studerende. Kan I med sikkerhed sige, at I kan yde den samme hjælp, som en advokat kan yde?

- Nej, for advokaterne har en lang baggrund. Men når man har arbejdet med lejeretten i lang tid, så forstår man den. Vi har tilsammen udgivet tre bøger om lejeretten, så vi kender den udenad. Vi har selv oprettet Lejernes Frie Retshjælp, som er en retshjælp specialiseret i lejeret. Vi er referenceperson for kommuner og advokater, fordi vi kender markedet. Vi ved, at vi er studerende, vi kender vores egen begrænsning, men vi er dygtige til det, vi laver, siger Mike Vestergaard.

Chefjuristen ved Lejernes Landsorganisation peger også på, at man som lejer skal overveje, hvad der sker, hvis en udlejer vælger at anke en dom i en sag, som DIGURA har kørt.

- Her følger DIGURA ikke med eller dækker omkostningerne. Derfor kan der pludselig være mange tusinde kroner på spil for en lejer, fordi omkostningerne i en sag ved boligretten typisk ligger mellem 15.000 og 30.000 kroner, siger Anders Svendsen.

Til det siger Mike Vestergaard:

- Der har vi en begrænsning, hvilket lejerforeninger og diverse retshjælpe ofte også har. Men når den går til boligretten, har vi et godt netværk af advokater, som støtter op om os, fordi de tror på vores idé. Vi kører den så langt, vi selv kan, og kender også godt vores egen begrænsning. Vi er jo studerende, vi ved, hvor langt, vi kan gå – og så lader vi advokaterne tage over derefter.

Se mere om DIGURA her:

 

Seneste nyt

fra Nordjylland