Flest ældre køber peberspray: For Lis betyder det tryghed

Flest ældre køber peberspray, efter at det i januar blev lovligt at købe det omdiskuterede forsvarsvåben til at kunne forsvare sig selv i hjemmet.

TV2 Nord har lavet en rundringning til de nordjyske jagtbutikker, der har tilladelse til at sælge peberspray. Til butikspersonalets overraskelse er det i høj grad ældre, der køber peberspray.

67-årige Lis Lindrup Christiansen arbejder som frivillig på et mødested for ældre i Hobro. Hun har længe overvejet at købe sig en peberspray.

- Jeg har lysten til at have en, for jeg bor alene og har soveværelse ovenpå. Det kunne være betryggende at have sådan en til at stå ved sengen, siger Lis Lindrup Christensen.

Omkring 1000 peberspray er solgt

Hos MB Jagt & Fiskeri i Hobro oplever de, at især mange ældre har gjort alvor af overvejelserne og købt sig en peberspray. På baggrund af en rundringning til landsdelens våbenhandlere anslås det, at der er solgt omkring 1000 peberspray, siden det for 10 måneder siden blev lovligt at købe dem. Og det går igen, at det er de ældre, der køber flest.

- Det overrasker mig. Vi havde forestillet os, at det var nogle med tatoveringer op til ørerne, som skulle bruge dem. Det har vi ikke set overhovedet, siger Bjarne Jensen, butiksbestyrer i MB Jagt & Fiskeri.

quote Vi havde forestillet os, at det var nogle med tatoveringer op til ørerne, som skulle bruge dem. Det har vi ikke set overhovedet.

Bjarne Jensen, MB Jagt & Fiskeri

Her har de foreløbig solgt 155 pebersprays. Kun én eneste ting har afholdt Lis Lindrup Christiansen fra at have været forbi den lokale våbenhandler.

- Min familie har sagt til mig, at jeg får en bøde, hvis jeg tager en peberspray med udenfor huset, så jeg har sat det lidt på stand by, siger Lis Lindrup Christiansen.

Dansk Folkeparti: Regler for peberspray skal ændres

Står det til Dansk Folkeparti skal reglerne for peberspray ændres, så Lis Lindberg Christiansen får mulighed for lovligt at bære pebersprayen udenfor eget hjem. For eksempel på en mørk aften.

- Her er det en dårlig ide at tage en kniv eller noget andet voldsomt med, men en forholdsvis ufarlig peberspray tror jeg ikke, ret mange kan have noget imod, siger Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti i folketinget.

Bjarne Jensen fra MB Jagt & Fiskeri er ikke med på den tanke.

- Vi skal ikke have våben i det offentlige rum. Vi har et frit og rigtig godt land. Vold avler altid modtryk. En peberspray er et selvforsvarsvåben. Kommer det ud i det offentlige rum, vil det nemt blive brugt som et angrebsvåben, siger Bjarne Jensen.

Se indslag: Ældre køber peberspray

Færre hjemmerøverier

De seneste ni år er antallet af hjemmerøverier mere end halveret, viser tal fra Danmarks Statistik. Alligevel er Lis Lindberg Christiansen utryg, når hun er alene ude om aftenen.

- Jeg går og skuler over min skulder, når jeg går ude og det er mørkt. Så jeg bliver helst inde efter mørkets frembrud, siger hun.

Peter Skaarup, Dansk Folkepartis retsordfører, forstår godt borgeren.

- En peberspray er ikke noget, der lemlæster mennesker. Det er det fine ved en peberspray, og det er jo sådan, at der er mennesker i Danmark, der er utrygge – specielt efter mørkets frembrud, siger Peter Skaarup.

Lis Lindberg Christiansen vil uden tvivl anskaffe sig en peberspray, hvis Dansk Folkepartis forslag bliver til noget.

quote Hvis jeg har den i lommen, så kan jeg forsvare mig. De kan jo nemt vælte mig omkuld og holde mig, for jeg er en ældre dame.

Lis Lindberg Christiansen, Hobro

- Så ville jeg være meget mere tryg. Hvis jeg har den i lommen, så kan jeg forsvare mig. De kan jo nemt vælte mig omkuld og holde mig, for jeg er en ældre dame.

Politiforbund stærkt imod peberspray i offentligheden

Dansk Folkepartis forslag om at udvide ordningen med peberspray, sådan at den også må komme med i tasken udenfor hjemmet, er ikke noget, formanden for Politiforbundet i Nordjylland tager godt imod. Han er bange for, at sprayen vil blive brugt som angrebsvåben.

- Det vil jo ikke være den ældre dame på vej hjem fra banko, der overfalder en eller anden på gaden. Det vil nærmere være en med en kriminel tankegang, der bruger en peberspray enten for at chikanere eller som det første slag i en voldsepisode, røveri eller lignende. Det vil være mig stærkt imod, siger Poul Buus, formand, Nordjyllands Politiforening

Som loven er nu, kan peberspray kun købes i butikker med våbentilladelse. Den kan ikke købes online. Ifølge flere af de våbenhandlere, TV2 Nord har talt med, er interessen for peberspray ikke længere så stor, som da det blev lovligt i starten af året.


Seneste nyt

fra Nordjylland