Liv Martine har diabetes: ”Det er en kronisk sygdom, som jeg ikke kan gøre for”

Hvorfor får man sukkersyge? Og hvad er forskellen på diabetes 1 og 2? Det ser vi nærmere på i programmet Fokus, hvor blandt andre Liv Martine Hansen fortæller om at leve med sukkersyge.

Liv Martine Hansen var 24 år, da hun fik konstateret den kroniske sygdom diabetes type 1. Det var kort efter, at hun i 2015 havde vundet førstepladsen i tv-programmet ’Den store bagedyst’ på DR1.

- Da jeg måler mit blodsukker oppe hos mine svigerforældre, og jeg ser det her tal, hvor der står 23, der ved jeg godt, hvad klokken har slået. Fordi jeg kender rigtig meget til sygdommen i forvejen. Det skal ligge mellem 4 og 6, så det var meget højt, fortæller Liv Martine Hansen.

quote Jeg har et behov for at komme ud og sætte fokus på, at min type 1 handler ikke om, at jeg har spist for meget sukker. Det er en kronisk sygdom, som jeg ikke kan gøre for

Liv Martine Hansen, diabetiker

Liv Martine Hansen kendte sygdommen fra sit tidligere arbejde som socialpædagog, hvor hun var kontaktperson for en ung, der havde diabetes 1.

Hun blev dermed selv en del af statistikken, der tæller over 35.000 nordjyder med sukkersyge.

Du kan finde hele programmet FOKUS her.

 

Forskellen på diabetes 1 og 2

Overlæge Niels Ejskjær fra Steno Diabetes Center Nordjylland forklarer, at der er forskel på, hvordan de to typer diabetes opstår. Type 1 opstår pludseligt, imens type 2 kommer snigende over en længere periode.

I Danmark er cirka 30.000 mennesker ramt af type 1 diabetes.

- Det er en ret enkelt sygdom, fordi det er en tilstand, hvor bugspytkirtlen holder op med at producere Insulin, så man har ingen Insulin i kroppen, siger Niels Ejskjær om type 1 diabetes.

Ifølge overlægen har ti gange så mange danskere type 2 diabetes. Altså næsten 300.000 mennesker. Sygdommen betegnes ofte som en livsstilssygdom.

- Type 2 er en anden tilstand. Der kommer også højt blodsukker. Men det tager flere år, og man får ikke diagnosen måske lige med det samme. Bugspytkirtlen den overproducerer Insulin i meget lang tid, og kan efterhånden ikke følge med behovet for Insulin, som er nødvendigt for at få sukker fra blodet ind i cellerne. Det er en mere langsommelig sag, siger Niels Ejskjær.

 

Vil nedbryde fordomme

Også Kristoffer Kallesen fra Als har type 1 diabetes.

I programmet FOKUS fortæller han og Liv Martine Hansen om, hvordan sygdommen har ændret deres liv.

For Kristoffer Kallesen begyndte det i 2016, da han pludselig fik det dårligt. Folk omkring ham troede, at det var stress. Men så faldt dommen. Kristoffer havde sukkersyge.

quote Det er en kæmpe livsomvæltende begivenhed, og lige pludselig at skulle måle Insulin, og alt ens mad skal man kigge på. Og man kan ikke bare holde weekend fra det

Kristoffer Kallesen, diabetiker

- Det er en kæmpe livsomvæltende begivenhed, og lige pludselig at skulle måle Insulin, og alt ens mad skal man kigge på. Og man kan ikke bare holde weekend fra det, siger Kristoffer Kallesen.

For Liv Martine Hansen er det vigtigt at fortælle om, at hendes sygdom er opstået af sig selv, og ikke som følge af hendes livsstil.

- Jeg har da oplevet, at folk de spørger direkte; jamen det er jo klart, fordi du spiser så meget sukker. Og det er virkelig derfor, jeg har et behov for at komme ud og sætte fokus på, at min type 1 handler ikke om, at jeg har spist for meget sukker. Det er en kronisk sygdom, som jeg ikke kan gøre for, siger Liv Martine Hansen og fortsætter:

- Jeg håber, at jeg kan være med til at oplyse folk om de to typer.

Du kan finde hele programmet FOKUS her.


Seneste nyt

fra Nordjylland