Livreddende behandling testet i 7000 fods højde

Behandlingsmetode, der skal redde sårede soldaters liv, er blevet testet i 7000 fods højde på en gris.

Det danske forsvar har flere gange skullet flyve sårede soldater hurtigt hjem fra eksempelvis Afghanistan, og i den slags situationer, kan en ny behandlingsmetode vise sig at være nyttig og redde liv.

Benedict Kjærgaard, der til dagligt er specialist i hjerte-lunge-kirurgi på Aalborg Universitetshospital, har testet en ny behandling af lungeskader på to grise i 7000 fods højde.

Metoden bruges i forvejen på hospitalerne, men er aldrig blevet afprøvet mobilt.

- Det er straks noget andet at få det til at virke i luften. Der ligger også det i det, at lufttrykket er lavere, end det er nede på jorden, siger Benedict Kjærgaard. 

Det særlige ved den nye metode er, at man skal kunne behandle sårede soldater, der kommer fra krigszoner.

Og normalt er det et sikkert tegn på, at et menneske er i live, at lungerne bevæger sig, og man trækker vejret. Men hvis man er hårdt såret - eksempelvis af trykbølgen fra en eksplosion i en krigszone, er dét, at lungerne bevæger sig, ikke altid en fordel, hvis en soldat hurtigt skal flyves hjem til Danmark. 

- Vi sparer lungevævet for den, der slidbelastning på samme måde, som hvis man vrikkede med et forstuvet håndled. Det vi gør her, det er, at vi hviler lungerne, forklarer Benedict Kjærgaard.

Behandlingsmetoden er onsdag blevet testet på grise. Det foregik i flere kilometers højde over Danmark i lastrummet på et militært transportfly. 

- Den trækker ikke vejret. Man kan se, hvad luftvejstrykket er, og det svinger overhovedet ikke. Det ville det gøre, hvis den trak vejret, siger Benedict Kjærgaard, mens han behandler grisen, som var det et menneske. 

Efter tre timer i luften kunne overlægen, og de andre folk bag forsøget, melde om godt nyt.

- Vi vil kunne skåne lungerne, og tage den skadede soldat ud fra området hurtigere og mere sikkert, siger Claus Lie, der er eskadrillechef hos Flyvestation Aalborg .

Virker det så?

-Ja, det virker. Og meget bedre end jeg havde forventet med det forsøg her, siger overlæge Benedict Kjærgaard. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland