Lodsejer fjerner fredet rovfugls ynglested

En lodsejer ved Sæby har fældet træer, som den totalfredede rovfugl rød glente yngler i. Tre glenteunger er døde, og det har gjort naboerne rasende.

Brian Severinsens værste anelse blev bekræftet, da han torsdag gik ind i det skovområde, der ligger tæt på hans ejendom i Ottestrup ved Sæby. Onsdag aften hørte Brian Severinsen en motorsav, og torsdag fandt han en nedstyrtet fuglerede og tre døde glenteunger.

- Jeg synes, det er frygteligt. Når man er glad for naturen og man ser fuglen kredse rundt omkring, at der så ligger tre foran en på jorden, som man i hvert fald ikke kommer til at kigge på, siger Brian Severinsen.

Lodsejeren, som ejer jorden, hvor skovområdet ligger har fældet nogle få træer, og i et af dem havde den totalfredede rovfugl rød glente bygget rede. Rød glente har tidligere været udryddet i Danmark, men flere ynglende glentepar har i de seneste år holdt til i området ved Sæby. Rovfuglen er totalfredet under det europæiske fuglebeskyttelsesdirektiv og i bekendtgørelsen om fredning af visse dyre- og plantearter står der, at den røde glentes redetræer ikke må fældes.

- Jeg synes, det er noget svineri. At man er parat til at gøre sådan nogle ting med den natur, vi har, og over for en fredet fugl, siger Brian Severinsen.

Lodsejeren, som ejer jorden, ønsker at sætte fire vindmøller op i området. Den anmodning er Frederikshavn Kommune ved at behandle, men den røde glente kan komme i vejen. For fire år siden blev et vindmølleprojekt ved Tamholt syd for Frederikshavn skrinlagt, fordi den sjældne rovfugl holdt til i området. Brian Severinsen er bange for, at lodsejerens frygt for en gentagelse har kostet de tre glenteunger livet.

- Der er jo ikke nogen der siger, at det er på grund af det, men jeg synes, at det ser mærkeligt ud, at samtidig med, at der er en vindmøllesag og man er klar over, at glenten er i området, så forsvinder reden pludselig. Men selvfølgelig kan det jo være et uheld, det ved man jo ikke, siger Brian Severinsen.

Dansk Ornitologisk Forening har meldt episoden til politiet, som torsdag aften var ude at undersøge skovområdet. Nordjyllands Politi kunne fredag bekræfte, at der var fældet træer og fundet døde fugleunger, og de konfronterede efterfølgende lodsejeren. Han fortalte, at han ikke vidste, at den røde glente ynglede i skovområdet og at det var en af hans medarbejdere, som havde taget initiativ til at fælde træerne.

TV2 Nord har fredag været i kontakt med den pågældende medarbejder, men hverken han eller lodsejeren ønsker at lade sig interviewe. Medarbejderen fortæller, at han ikke var klar over, at der var glentereder i trænerne, da han fældede dem.

- De har ynglet der i fire år i den rede i det træ, så det virker usandsynligt, at de ikke har vidst det, men vi lader politiet finde ud af, hvad der er op og ned på det, siger Kurt Rasmussen, der er kontaktperson for Dansk Ornitologisk Forening i Frederikshavn Kommune.

Nordjyllands Politi oplyser, at de undersøger sagen og overvejer om der skal rejses sigtelse mod lodsejeren.


Seneste nyt

fra Nordjylland