Fokus-debat: Lodsejere fra Lille Vildmose vil have 75.000 i erstatning

Lodsejerne i Lille Vildmose håber, at overtaksationskommissionen vil tildele dem en ekstra erstatning på 75.000 kroner mere, end de tidligere har fået. Sådan lyder det i dag i debatprogrammet Fokus.

Debatprogrammet Fokus handler i dag, mandag, om Lille Vildmose og den årelange strid, der har været mellem lodsejerne i mosen og Aalborg Kommune. Du kan se programmet i fuld længde i toppen af artiklen. 

Igennem de seneste år har lodsejerne været i strid med Aalborg Kommune, fordi de mener, at kommunen ikke har ret til at gennemføre det igangværende naturgenopretningsprojekt på deres jorde uden at give dem en yderligere erstatning.

Lodsejerne har tidligere fået en erstatning, men de mener ikke, at den også dækker det nuværende projekt, som efter deres opfattelse vil betyde, at deres jorde bliver uanvendelige.

Vil have større erstatning

I april afgjorde taksationskommissionen, at lodsejerne skulle have yderligere 20.000 kroner per hektar i erstatning fra kommunen, men den afgørelse ankede både lodsejerne og kommunen. Kommunen mener, at den allerede har udbetalt erstatning, og lodsejerne mener, at beløbet skal være 55.000 kroner højere. 

 - Det beløb, vi har argumenteret for, er 75.000 kroner per hektar og i forhold til den indtjening, der har været på arealet med økologisk afgræsning, så er det et yderst yderst rimeligt beløb, siger talsmand for lodsejerne Preben Clausen.  

Se et kort klip med Preben Clausen fra Fokus-debatten her. 

En af stridens centrale kerner har været, hvorvidt Aalborg kommune kunne have ventet med at udføre arbejdet, til erstatningssagerne var afgjort. Naturgenopretningsprojektet er et projekt, der er støttet med 42 millioner kroner af EU, og de penge er ifølge rådmand for By- og Landskabsforvaltningen, Hans Henrik Henriksen (Soc.Dem), betinget af, at arbejdet er færdigt inden nytår.

Det afviser lodsejernes advokat, der mener, at man godt kan få udsættelse hos EU. Det afviser kommunen: 

- Vi havde en kontakt via Naturstyrelsen til EU og spurgte om en udsættelse, og der fik vi klart den bedsked fra EU, at den sidste udsættelse, det er den, vi har fået nu, som udløber den 31. december 2019, og det findes der dokumentation for hos Naturstyrelsen, siger rådmand Hans Henrik Henriksen. 

Se et kort klip med Hans Henrik Henriksen fra Fokus-debatten. 

Konflikten har fået venstres byrådsgruppe i Aalborg Kommune til via folketingsmedlem Anne Honoré Østergaard at stille et §20 spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup, hvorvidt han vil gå ind i sagen og undersøge, om myndighederne har håndteret den korrekt. 

- Nu vil vi gerne have at vide, hvordan spillereglerne er i forhold til blandt andet kommunens brug af politiet. Skal politiet bare ukritisk rykke ud, når kommunen beder om det? siger Jan Nymark Thaysen fra Venstre. 

Se et kort klip med Jan Nymark Thaysen fra Fokus-debatten. 

Se hele Fokus-debatten i toppen af artiklen eller på TV2 Nord Salto klokken 19.50 eller 22.15. 


Seneste nyt

fra Nordjylland