Løgstør fejrer sig selv: Muslingebyen bliver 500 år

For præcist 500 år siden underskrev Christian Den II. en forordning, der skulle vise sig at blive begyndelsen på det, vi i dag kalder Løgstør.

En kæmpemæssigt fakkeltog var onsdag eftermiddag startskuddet på Løgstørs fejring af byens 500 års jubilæum.

Klokken 17.30 mødte masser af byens borgere op på Østerbrogade i byen, og her blev 300 fakler tændt, inden turen gik gennem byen til Kulturladen. Her fortsætter byens festligheden, og skydes officielt igang med fyrværkeri af borgmester i Vesthimmerlands Kommune Knud Kristensen (C).

Løgstørs historie starter på papiret den 10. februar 1516. Her underskriver daværende konge Christian den II. en forordning om at sild kun må saltes og udtørres i Aalborg og Løgstør.

Baggrunden for den kongelige forordning var at Limfjorden på daværende tidspunkt leverede enorme sildeforekomster, og kongemagten havde krav på indtægterne herfra. Derfor betød forordningen at Løgstør i årene efter, udviklede sig til en egentlig by.

Før 1516 var Løgstør ikke andet end et beskedent fiskerleje, der gik under navnet Løgstedøre, men med den kongelige forordning blev der grundlagt sildesalterier og antallet af huse steg, så der opstod et bysamfund.

Det var egentlig først i år 1900 at Løgstør fik købstadsrettigheder, men der forekom langt tidligere - også ulovlig - handel, så fra 1523 havde byen et toldsted.

Nu skriver vi 2016 og Løgstør er blevet en ældre dame. Det markeres hele året på forskellig vis.


Seneste nyt

fra Nordjylland