Løgstør skal hjælpe andre udkantsbyer

Udkantsdanmark er i forfald. Virksomheder lukker og befolkningen flytter væk. Men i Løgstør kæmper de en brav kamp for at undgå at 7 procent af befolkningen forsvinder, som prognoserne spår. Indtil videre med succes. En succes byen gerne vil udnytte og dele med andre.

En grå vinterdag ser det hele lidt trøstesløst ud i Løgstør. Politiet er reduceret fra politikreds til nærpoliti og fiskefabrikken er ved at lukke ned. Alligevel spirer optimismen.

- Der er flere og flere besøgende, endda på et år hvor sejlersæsonen har været dårlig, siger Anders Bloksgaard, Formand, Løgstør Turistforening og leder af Limfjordsmuseet.

Synergi, samarbejde og fondraising er vejen frem. I Løgstør har Limfjordsmuseet været katalysatoren i byens forvandling fra industriby til turistby

- Vi har simpelthen ansat kød og blod, til at søge penge og gøre os synlige, siger Anders Bloksgaard.

Næste skrift er Lanterneprojektet der skal samle byens idræts, kultur og sundhedstilbud under samme tag - og genåbning af Frederik den 7?skanal for trafik.

- Der er penge derude til udkantsdanmark. Det handler bare om at have nogen til at hente dem hjem, siger Anders Bloksgaard

Folketingsmedlemmerne i Vesthimmerland havde i dag inviteret kollegerne til at suge til sig af de gode erfaringer. Det Løgstør gør skal nemlig være nemmere end det er i dag.

- Der er alt for meget bureaukrati. Det er specielt en forhindring for ildsjælene og de er et centralt element i at få det her til at fungere, siger Pernille Vigsø Bagge (SF), Folketingsmedlem, Løgstør.

Raden rundt var politikerne imponeret af handlekraften og idérigdommen, men i Dansk Folkeparti advarer man mod at tro, at konceptet i Løgstør redder alle byer i udkantsdanmark.

- Det her kan måske kopieres i 3 - 4 nordjyske byer, ikke flere, siger Bent Bøgsted (DF), Folketingsmedlem, Dybvad.

Anders Bloksgaard er uenig. Det her handler nemlig om sammenhold.

- Hele byen er enig om at det er turisme vi skal satse på og der vækstpotentialet er. Vi har en fælles kurs og den forfølger vi. Det kan alle andre også, siger Anders Bloksgaard


Seneste nyt

fra Nordjylland