Tager kampen op med giganter: Lokalt bredbånd hitter

I Vendsyssel har det lokale Hjørring Antenneselskab stor succes med sin bredbåndsløsning. Her er det en forening, der selv ejer nettet, som leverer bredbånd til 10.000 husstande.

Hvad enten det bruges til arbejde eller ren fornøjelse, så er mange i dag dybt afhængige af deres internet.

Åse Svendsen er en af dem, der gør flittigt brug af internettet, og hun har netop hentet et nyt modem til sit sommerhus i Lønstrup. 

- HAS er jo kendt her i Hjørring og har været det i mange år. Jeg har ikke hørt noget ufordelagtigt, siger Åse Svendsen fra Bjergby til TV2 Nord. 

Hun har valgt Hjørring Antenneselskab, i daglig tale HAS, som sin bredbåndsudbyder, og det har hun gjort med mere end 10.000 andre husstande i blandt andet Hjørring, Hirtshals, Tårs og Sindal.

Hjørring Antenneselskab har lige nu stor succes med sin bredbånds-løsning. Her er det nemlig en forening, som selv ejer nettet.

- Det betyder, at vi som andre udbydere ikke skal levere et overskud, og dermed kan vi sætte prisen lavere, lyder det fra Kurt Larsen, Formand for Hjørring Antenneselskab.

- Det er godt, fordi vi kan levere præcis det, som vores medlemmer har brug for på bredbåndssiden, fortsætter han. 

Forbrugerekspert:

I en typisk husstand er mellem 10 og 12 enheder koblet op på nettet. Derfor kræves der i dag bedre og mere stabile forbindelser. Martin Salamon, cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk, kalder modellen med en forening som bredbåndsudbyder for interessant, men der kan også være ulemper ved konstellationen. 

- Fordelen ved en forening er jo, at man som medlem kan være med til at bestemme, i hvilken retningen foreningen skal gå. Skal vi have højere kvalitet eller lavere priser. Man kan også stille udbyderen til ansvar. Omvendt kan det være svært at skaffe den nødvendige ekspertise og investeringer, lyder det fra Martin Salamon. 

Hos Åse Svendsen fra Bjergby er glæden imidlertid stor over, at hun har haft muligheden for at vælge en lokal udbyder.

- Det plejer at fungere, og så er de flinke, hvis der nu er problemer. Så er de til at få fat på over telefonen, siger Åse Svendsen.

Råd fra cheføkonom Martin Salamon fra Forbrugerrådet Tænk.

Seneste nyt

fra Nordjylland