Lopper mod EU

Genbrug og en politisk diskussion. Det er hvad køberne kan vente sig, hvis de besøger Folkebevægelsen mod EU's genbrugsbutik i Kaas.

Det er ingen aprilsnar. Folkebevægelsen mod EU åbner en genbrugsbutik i Pandrup på den første dag i april - så købere kan få et politisk budskab med hjem fra genbrugsbutikken.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé, at man har noget at byde på, når man har et politisk budskab, man vi laf med, siger Lis Jensen fra Folkebevægelsen mod EU. Hun er et af de cirka 15 mennesker, der skal passe butikken, når den holder åbent fredag fra 15 til 18 og lørdag fra 10-13.

Startede som loppemarked
Ideen til genbrugsbutikken opstod, fordi Folkebevægelsen brændte inde med overskudsvarer fra deres årlige loppemarked i byen. Og genbrugskonceptet passer fint ind i miljøpolitikken, mener Lis Jensen.

- Genbrug og politik og EU hænger sammen. Rigtig mange af de ting, som folk siger "dur ikke mere - ud med det", det kan omsættes og bruges fornuftigt og give os en skilling til noget, som vi synes er et godt formål.

EU-modstanden lever
Det er første gang, et politisk parti åbner genbrugsbutik. Men det er ikke tilfældigt, at det er Kaas, der bliver centrum for EU-modstanden i Jammerbugt Kommune.

- Det er sådan, at vi i Kaas aldrig har stemt ja til noget som helst. Vi ville ikke have været med i EF i 1972, så hvis vi kunne have løsrevet os, så havde vi nok også gjort det, griner Lis Jensen.

I 1992 oplevede lokalkomiteen i Kaas faktisk et ganske rungende nej til Maastricht-traktaten.

- Først blev det til et nej Pandrup Kommune og derefter blev til et nej i hele Fjerritslev-kredsen på grund af vores flotte nej i Kaas. Så det er bestemt ikke tilfældigt, siger Lis Jensen.

Liv til byen
Det er ikke kun udbredelsen af de politiske budskaber, der er bagtankerne med "Lopper mod EU". Det er også at skaffe mere liv til Kaas.

- Mange af os, der har boet her i mange år, vi oplever at Kaas måske er en by, der er ved at dø lidt ud. Vi har ikke længere de torvedage, vi havde i gamle dage, hvor folk kunne snakke og ha det lidt hyggeligt.

En af de kommende konkurrenter, Dansk Røde Kors i Pandrup, mener også at butikken kan give mere liv til lokalområdet. Og er i øvrigt ikke kede af, at genbrug bliver blandet med politik i Kaas.

- Det kan jeg ikke sige noget til. De har deres budskab og vi har vores. Der er jo heller ikke nogen, der siger noget til, siger lederen af Dansk Røde Kors' genbrugsbutik i Pandrup, Anne-Dorthe Christensen.

"Lopper mod EU" åbner officielt 1. april, hvor Jammerbugt Kommunes borgmester, venstremanden Mogens Gade, kommer og klipper den røde snor.


Seneste nyt

fra Nordjylland