Lov forhindrer borgmester i at give afkald på løn: Selskaber er klar til alligevel at gøre det muligt

Aalborg Kommunes borgmester Thomas Kastrup-Larsen har foreslået at gå ned i løn, men det forhindrer en lov ham umiddelbart i. Kommunale selskaber er dog klar til at gøre hans forslag til virkelighed.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen og flere rådmænd i Aalborg Kommune har været genstand for kritik, efter at det er kommet frem, at de er særdeles vellønnede i forhold til deres kolleger i andre kommuner.

Sagen er den, at flere af byrådspolitikerne i Aalborg Kommune modtager honorarer for bestyrelsesarbejde, de laver ved siden af byrådsarbejdet. Det betyder eksempelvis, at borgmester Thomas Kastrup-Larsen årligt modtager omkring 300.000 oveni sin borgmesterløn for formandsposter hos henholdsvis NT, NOVI og Aalborg Havn.

Efter at det er kommet frem, hvor meget byrådspolitikerne tjener på de ekstra vederlag, foreslog Thomas Kastrup-Larsen på et møde i magistraten 24. april at give afkald på det honorar, han modtager for sit bestyrelsesarbejde.

- Jeg har taget de poster for at få mest mulig indflydelse, ikke for at få flest muligt penge, fortalte Thomas Kastrup-Larsen (Socialdemokratiet) ved den lejlighed til TV2 Nord.

Borgmesteren har allerede taget kontakt til flere af de selskaber, han sidder i bestyrelsen for og bedt dem om at fritage ham for vederlag. På mandag skal sagen behandles på et møde i magistraten.

Der er blevet kigget på mulige løsningsmodeller, som kan gøre borgmesterens forslag om, at byrådsmedlemmer kan frasige sig vederlag til en realitet.

- Der er ikke muligt at nedsætte borgmesterens eller rådmændenes vederlag med de beløb, der modtages fra andre vederlagte hverv, idet modtagelsen af borgmester/rådmandsvederlaget er pligtmæssigt, skriver Aalborg Kommune i dagsordenen for mødet i magistraten på mandag.

Det er Vederlagsbekendtgørelsen, der fastslår, at politikerne er forpligtet til at modtage de ydelser, der tilkommer dem, og derfor kan Kastrup-Larsen og de øvrige byrådspolikere altså ikke få modregnet deres bestyrelseshonorarer i den løn, de modtager for udvalgsarbejdet i Aalborg Kommune.

Derfor er der desuden blevet foreslået en løsningsmodel, hvor selskaberne undlader at udbetale vederlag til borgmester og rådmænd og en, hvor selskaberne indbetaler vederlaget til Aalborg Kommune i stedet for til borgmesteren.

Kommunen ikke kan tvinge selskaberne til at lave de vedtægtsændringer, der kan være nødvendige, men borgmesteren har været i kontakt med de selskaber, han sidder i bestyrelsen i. De skulle alle være klar til at foretage de nødvendige ændringer, så vejen ser ud til at være banet for, at borgmesteren og rådmændene kan frasige sig løn for bestyrelsesarbejde.

- Der vil formentlig fremkomme andre problemstillinger og udfordringer i forbindelse med undersøgelsen af de ovennævnte løsningsmodeller, som ligeledes skal afklares, skriver Aalborg Kommune i dagsordenen.

Politikerne skal diskutere forslagene ved mandagens møde i magistraten.


Seneste nyt

fra Nordjylland