Lov kan forhindre faldefærdige udlejningshuse

Flere sager om faldefærdige udlejningshuse i nordjyske kommuner, får nu Lejernes Landsorganisation op på barrikaderne. Organisationen mener slet ikke, at kommunerne gør nok for at komme af med de dårlige udlejere.

TV2/Nord har over de seneste uger kunnet fortælle om udlejeren Leif Henriksen fra Hadsund, der lejer faldefærdige boliger ud i blandt andet Mariagerfjord og i Rebild Kommune. Hos Lejernes Landsorganisation ryster man på hovedet af kommunerne, fordi de ikke bruger den såkaldte boligreguleringslov. 

-  Der er et kraftigt incitament for, at ejere af ruiner udlejer deres boliger i kommuner uden boligregulering, siger Jørgen D. Jensen fra Lejernes LO. 

Kommunerne kan selv vælge, om den såkaldte boligreguleringslov skal gælde hos dem eller ej. Fravælger man loven, giver man udlejerne større handlefrihed - og der er dermed færre regler, som kommunerne skal sørge for, at udlejerne håndhæver.

Fire nordjyske kommune har fravalgt loven - nemlig Thisted, Vesthimmerlands, Mariagerfjord og Rebild Kommuner. Men det er dumt, for boligreguleringsloven er et kraftigt våben mod dårlige udlejere, mener Lejernes Landsorganisation: 

- Med boligreguleringsloven kan man simpelthen fratage boligejere retten til at udleje sine boliger, hvis de ikke følger de påbud, som kommunen har givet dem om at rette op på tingene. Men det kan man ikke, hvis ikke man har valgt at bruge loven, siger Jørgen D. Jensen. 

Torsdag kunne TV2/Nord fortælle om en familie i Solbjerg i Rebild Kommune, der bor i en lejet bolig, der er fyldt med rotter. Gert Fischer (V), der er formand for Teknik og Miljø i Rebild Kommune, mener, at de eksisterende regler i kommunen hidtil har fungeret godt, men sagen fra Solbjerg har dog givet stof til eftertanke: 

- Det er klart, at hvis udviklingen har rykket sig, og vi har brug for nye regler, så skal vi tage det op til genovervejelse, siger han.

Mariagerfjord Kommune har desuden besluttet, at fem af udlejeren Leif Henriksens boliger skal rives ned.


Seneste nyt

fra Nordjylland