Lov skulle begrænse forbruget - alligevel agerer skoletasken apotek for mange unge

De fleste piger i 9b på Skørping Skole har et udvalg af smertestillende håndkøbsmedicin med hver dag.

Danskerne er storforbrugere af smertestillende medicin og desværre lærer vores børn og unge tidligt af os voksne.

Fra i dag og i den kommende uge sætter vi her på TV2 Nord fokus de smerter, der plager mange af os i hverdagen, og vi starter idag med at se nærmere på den smertestillende medicin og på vores unges brug af præparater som Panodil, Ipren og Kodimagnyl.

For at undersøge de nordjyske børns kendskab til almindelige håndkøbspræparater besøgte vi en tilfældig skole i Nordjylland - og resultatet var overraskende.

Eleverne deler piller med hinanden

Vi besøgte 9.B på Skørping Skole og her kendte de fleste af eleverne børn de almindelige smertestillende midler som Panodil, Pamol, Treo og Ipren. Og især pigerne i klassen bruger medicinen flittigt.

- Jeg tager det når jeg har hovedpine eller andre smerter - en gang om ugen eller to. Det er ikke noget vi taler om i klassen, men vi låner piller ud til hinanden. Det er helt normalt og jeg tror de fleste piger i klassen har piller med i skole. Jeg har det også, siger Rosa Dahl.

Der er tale om håndkøbsmedicin af den absolut milde slags, men at eleverne i så høj grad kender og bruger dem, kommer bag på deres lærer Tabita Dejligbjerg.

- Jeg anede ikke, at de har piller med i skoletasken og jeg troede faktisk kun de havde med, når der var behov, siger Tabita Dejligbjerg.

Forbruget er på tilbagegang

Officielle tal viser at forbruget af smertestillende håndkøbsmedicin er svagt faldende. Det kan skyldes, at det ikke længere er muligt at købe store pakninger uden recept. Som reglerne er i dag, kan du kun købe 10-styks pakninger i supermarkedet og 20-styks pakninger på apoteket. Sådan har det været siden en en lovstramning i 2013. Indtil da kunne man uden problemer købe glas med 100 piller i.

Tallene bakkes op af apoteker Lars Walmar, der driver Hadsund Apotek. Ifølge ham bliver der brugt lidt mindre smertestillende medicin end tidligere - og at det indtages med større respekt end før.

- Det er jo ikke syrlige drops vi sælger - det er medicin. Det er de fleste godt klar over, men der er stadig nogen der tror, at når man kan få det uden recept, så kan det ikke være farligt.

Hvordan forbruget blandt børn og unge er - og har været, står mindre klart. En undersøgelse lavet i 2014 viser dog at mere end 40 procent af de større skolebørn havde anvendt smertestillende medicin inden for den seneste måned. Blandt pigerne var tallet endnu højere nemlig hele 55 procent.

- Jeg tænker at det er et emne vi vil tage op i klasserne, men det kunne også være noget man kunne tale om på forældremøderne - hvordan det lige ser ud med medicinskabet i skoletasken, siger lærer Tabita Dejligbjerg.

​​​​​Pigerne i 9.B på Skørping Skole altid adgang til en smertestillende medicin, hvis de skulle få brug for det. Og det har de tilsyneladende ofte.

 


Smerte-tema

200619 foreningen af kroniske smertepatienter faks aalborg

play Ny forening for smertepatienter: - Det kan måske få tingene til at lysne

Smerte-tema

play Manglende kontrol: 15-årig købte uden problem medicin i butikker

030419 Smerteklinik

Vil hjælpe unge med smerter: Kan ikke få tilladelse

20_percent,default_thumb

play Læge efterspørger flere smerteklinikker i Nordjylland

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland