Lov spænder ben for små fødevareproducenter

 Lov spænder ben for små fødevareproducenter

Ny lov giver problemer for små fødevareproducenter, som nu kun må sælge deres varer lokalt. Producenterne er rasende, forbrugerministeren lover at se på loven.

Spegepølser og specialoste fra små jyske og fynske producenter kan i fremtiden blive et særsyn i butikkerne i København, skriver Dansk Handelsblad fredag.

Regler fra EU har nemlig dikteret, at varerne nu kun må sælges i producentens egen landsdel, medmindre en producent er godkendt til at sælge sine varer i hele EU.

Den danske regering har delt Danmark op i tre regioner, Jylland, Fyn og Sjælland.
Så et mejeri på Fyn må altså nøjes med at sælge ost og mælk til fynboerne, medmindre det har en særlig godkendelse, som ikke er nem at få.

Det er uacceptabelt, mener formand for Region Nordjylland, Orla Hav (S), som står i spidsen for det nordjyske vækstforum, der har forhandlet millioner af kroner hjem fra EU og staten til blandt andre de små fødevareproducenter i Nordjylland.

- Loven forhindrer os jo i at følge den vej, vi har fået
anbefalet. Vi har lyttet til dem, der har forstand på, hvordan man som ny producent skal forædle sine produkter og opdyrke et
nyt marked, siger Orla Hav til Dansk Handelsblad.

Formanden for den nystartede paraplyorganisation Smagen af Danmark, som repræsenterer småproducenter i hele landet, mener, at den nye lov vil ødelægge al innovation og vækst i branchen.

- Loven vil dræbe de nye producenter fra begyndelsen, og vi, der er etablerede, vil blive stækket. Det er helt i modstrid med
fødevareminister Hans Christian Schmidts (V) intentioner.

Han har netop givet næsten 300 millioner kroner over de kommende to år til kvalitetsfødevarer og egnsspecialiteter, så hele familien Danmark kan smage produkterne fra hele landet, siger formand
Lisbeth Klode. Hun har selv har får og kvæg på Fur, som forarbejdes til egnsspecialiteter.

Før januar 2006 måtte en producent, som var godkendt til at sælge fra sin butik, også sælge varer til andre butikker i hele landet. Derfor siger loven, at producenter, der er godt i gang, kan få dispensation til "at opretholde eksisterende handelsmønstre".
Der er bare ingen garanti for en dispensation.

Der er dog håb for de små producenter - og alle dem landet over, der gerne vil sætte tænderne i deres varer. Familie og Forbrugerminister Carina Christensen (K) åbner en dør på klem.
- Jeg er villig til at kigge på loven igen for at se, om vi
overhovedet kan ændre den, siger ministeren til Dansk Handelsblad.

Hun erkender, at loven kan være et problem for de små producenters muligheder og i modstrid med regeringens intentioner.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland