Lovændring låser unge til deres uddannelse

Stine Holm Lassen er sygeplejerske. Hun drømmer om at uddanne sig til læge, og hun har kæmpet hårdt for at blive klar til at begynde på uddannelsen, men nu sætter en ny lov en stopper for hendes drømme.

Tusindvis af studerende ser ud til at blive fanget i deres studievalg, hvis et nyt lovforslag bliver vedtaget. En af dem er Stine Holm Lassen fra Aalborg. Hun er uddannet sygeplejerske, men drømmer om at blive læge. Derfor har hun ofret enorme ressourcer i form af penge og timer på at blive klar til at begynde på uddannelsen. Men med den nye lov, kan det være spildte kræfter.

- Det er min store drøm, og det er det, jeg vil, så jeg har valgt at sige, at jeg må kæmpe for det. Jeg havde et godt arbejde, men det var ikke det, jeg ville. Da jeg var færdig med gymnasiet havde jeg slet ikke mod på at tage så lang en uddannelse, siger Stine Holm Lassen. 

På trods af et fast job på skadestuen i Aalborg og en baby på vej lagde Stine og hendes kæreste livet om, så hun kunne forfølge sin drøm. De var forberedte på selv at betale for Stines uddannelse, og hun har i løbet af de seneste halvår – mens hun har været gravid med sin nyfødte søn Valdemar – læst flere gymnasiefag op, som er adgangsgivende til lægeuddannelsen.   

- Jeg kan faktisk ikke beskrive og sætte ord på, hvordan jeg synes det er. Jeg føler virkelig, at nu har jeg kæmpet, og jeg vil det bare så gerne, og nu kan det her lovforslag gå ind og gøre, at det kan jeg bare ikke, siger Stine Holm Lassen. 

Regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil ændre lovgivningen, så studerende som Stine Holm Lasse ikke kan tage en bachelor i et nyt fag, når de i forvejen har en inden for et andet. 

- Det er som om, vi er ved at lave et uddannelsessystem ud fra et 'bordet-fanger-princip', hvor det ikke er muligt at lave fejl, hvor det ikke er muligt at vælge forkert. Man tvinger også de studerende til at prøve ting af, og hvis de ting ikke lykkes, så skal der også være nogen, der samler en op, og det bliver der ikke gjort med det her lovforslag, siger Marcus Birk, der er formand for Studentersamfundet ved Aalborg Universitet.

Lovforslaget har torsdag været i første behandling i Folketinget. Hvis det går gennem alle behandlinger, vil lovændringen træde i kraft den 1. januar 2017.


Seneste nyt

fra Nordjylland