Lovlige sider vinder frem, men piratsider er stadig et kæmpe problem

Få gode råd kan hjælpe dig til at spotte de hjemmesider og tjenester, der ulovligt stiller film, serier, musik og andet til rådighed.

Med de store - lovlige - streamingtjenesters massive indtog i Danmark er trafikken til de ulovlige tjenester, der findes i mange forskellige afskygninger, faldet støt. Det viser en analyse, som Rettighedsalliancen, der er en interesseorganisation og repræsenterer i omegnen af 100.000 danske rettighedshavere, har lavet.

Rettighedsalliancen bliver dog ikke arbejdsløse lige med det første. Der er, ifølge organisationens analyse, stadig millionvis af månedlige besøg på ulovlige delingssider og -tjenester. Organisationen opgør i analysen, der udkom i marts 2017, antallet af besøg på de 3000 piratsider, der overvåges, til at være helt op mod 212 millioner.

Fra første til andet halvår af 2016 faldt antallet af besøg dog med 16 procent. I de måneder, de ulovlige sider fik flest besøg, var tallet på over 20 millioner. I december 2016 var der "kun" godt 13,5 millioner besøg til siderne.

Det er dog langtfra alle brugerne af de ulovlige tjenester, der bliver lovlydige. På bagkant af tekniske blokeringer og bedre lovlige alternativer er der sket en opblomstring af lukkede netværk, der kræver invitation eller betaling, men som stadig er ulovlige. Derudover ser Rettighedsalliancen, at såkaldte VPN-tjenester, der teknisk kan omgå internetudbydernes domstolspålagte blokering af ulovlige sider, bliver brugt af flere og flere. 

Sådan ved du, om du er på den rigtige side af loven

Med kampagnen 'Os der elsker film', som blandt andre Rettighedsalliancen står bag, bliver unge i 30 folkeskoler i oktober og november undervist i, hvorfor det er vigtigt at bruge lovlige tjenester, og hvordan man spotter de ulovlige. 

Specielt den sidste del - at spotte de ulovlige tjenester - kan være en vanskelig opgave. Ingen af de ulovlige tjenester skilter med, at de er ulovlige, og de er ofte opbygget meget professionelt og brugervenligt i et forsøg på at få så mange brugere som muligt, de kan profitere på - gennem reklamer.

Få huskeregler vil dog gøre dig i stand til at spotte langt de fleste ulovlige tjenester, og på hjemmesiden ShareWithCare.dk kan du, hvis du er i tvivl, se en lang række lovlige tjenester.

Første gode råd lyder: Brug din sunde fornuft.

Virker det for godt til at være sandt, at du for den nette pris af nul kroner kan se film, der lige har haft biografpremiere eller som slet ikke er kommet til Danmark endnu, så er det for godt til at være sandt. Tjenesten er med al sandsynlighed ulovlig.

Andet gode råd kommer her: Bombarderes du af reklamer, så smut igen

Kun få af de lovlige tjenester er finansieret af reklamer, så hvis du skal døje med pop up-vinduer, der reklamerer for datingsider, vægttabspiller eller det, der er værre, så forlad trygt siden igen. Den er ulovlig.

Tredje gode råd er dette: Er det uklart, hvad du har af muligheder? Hvis ja, er der noget galt.

De lovlige tjenester skilter tydeligt med, hvilke muligheder du har for at se/lytte/læse med. På Blockbuster står det tydeligt, at du kan leje en film eller serie for ét beløb og købe den for et andet. På Spotify kan du lytte gratis musik, hvis du kan leve med reklamer og begrænset funktionalitet. På Netflix kan du ikke se et eneste afsnit eller en eneste film uden at have betalt - til gengæld fremgår de tre forskellige abbonementstyper tydeligt.

Hvis ikke det er tydeligt, hvad du får for dine penge - såfremt der skal betales - eller hvis tjenesten kun modtager betaling via PayPal eller kontooverførsel, er der måske noget galt. Tag din bedste skepsis-kasket på.

Sidste god råd lyder sådan her: Bare fordi det er streaming, er det ikke nødvendigvis lovligt

Streaming er en teknisk løsning, der giver dig mulighed for at se video eller høre musik uden at downloade noget. Her på tv2nord.dk kan du foreksempel streame vores kanal Salto helt lovligt, ligesom vores nyheder og programmer altid er tilgængelige - også helt lovligt.

Mange tror fejlagtigt, at al slags streaming er lovlig, mens det kun er download, der er ulovlig, men det er altså kun en anden teknisk løsning. Det er ligeså ulovligt at streame en biograffilm på en ulovlig hjemmeside, som det er at downloade den.


Seneste nyt

fra Nordjylland