Luk en sygedagpengesag og få en bonus

Ansatte ved Jobcenteret i Rebild Kommune aflønnes med såkaldt resultatløn. Ordningen møder massiv kritik af borgere og flere politikere.

I 2013 udbetalte Rebild Kommune 171.000 kroner i personlige bonusser til en række medarbejdere i Jobcenteret, fordi de ansatte nåede en række måltal i deres sagsbehandling.

En del af bonusserne blev udbetalt på baggrund af jobsager, hvor sagsbehandlerne skaffede en ledig i jobprøvning eller praktik, men 111.000 kroner blev udbetalt til de to medarbejdere, der havde til formål at lukke sygedagpengesager.

Hver af de to medarbejdere fik 1500 kroner pr. sygedagpengesag, som de kunne afslutte oveni det aftalte mål på ti sager.

I alt lukkede de to sagsbehandlere altså hver 37 ekstra sager, hvilket udløste 55.500 ekstra lønkroner i 2013.

- Det er forkasteligt, at man udbetaler bonus til medarbejdere, der skal behandle sager som har meget store personlige konsekvenser for borgerne. Det her handler jo om mennesker, der skal betale husleje og føde deres børn. Hvis jeg har noget at skulle have sagt, skal det her stoppes omgående, lyder det fra 1. viceborgmester Allan Busk fra Rebild Kommune.

En rundringning til alle de nordjyske kommuner, som TV2/NORD har foretaget, viser at Rebild Kommune er den eneste i regionen, der bruger resultatløn som en del af motivationen for medarbejdere, som behandler sygedagpengesager.

Metoden undrer og bekymrer også i Socialrådgiverforeningen.

- Det må aldrig være den enkelte sagsbehandlers egen lønkonto, som kan mistænkes for at påvirke udfaldet af en arbejdsmarkedssag, siger formand for Socialrådgiverforeningen Region Nord Mads Bilstrup i dag til TV2/NORD.

En af dem, som frygter, at det ikke nødvendigvis bare var de konkrete oplysninger, som blev afgørende for udfaldet af en sygedagpengesag er den nordjyske murer Claus Guldhammer.

Efter fyrre år som murer blev han sygemeldt for halvandet år siden.

Han ville gerne omskoles og arbejde som pedel eller ejendomsfunktionær, men efter halvandet år på sygedagpenge valgte Rebild Kommune at sende ham på kontanthjælp.

- Jeg kan slet ikke forstå, at man kan give folk bonus for at lukke sygedagpengesager og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det mon er det, som er sket i min sag, siger han.

Claus Guldhammers kontanthjælpssag er nu under vurdering, så det er endnu uklart hvad han kommer til at få af ydelse. Og dermed er det heller ikke afklaret, om han risikerer at miste hele sin indkomst på grund af de nye regler om gensidig forsørgerpligt.

- Jeg ved ikke hvor meget jeg kommer til at miste, men det skal ikke være ret mange kroner om måneden før vi bliver nødt til at flytte, slutter han.


Seneste nyt

fra Nordjylland