Sundhedsøkonom: Lukning af regionerne vil ikke gavne sundhedsvæsnet

Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, mener ikke, at det er ved at ændre regionsstrukturen, at sundhedsvæsnet bliver forbedret.

Når regeringen indenfor en overskuelig fremtid præsenterer en ny sundhedsreform, kan det meget vel betyde en lukning af regionerne, som vi kender dem i dag. 

De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har meldt ud, at de vil lukke regionerne. Det tredje regeringsparti Venstre har emnet oppe på deres hovedbestyrelsesmøde, der afholdes fredag. 

Emnet deler vandene politisk - også internt i Venstre. Debatten går på, om regionerne er bureaukratisk pengespild, eller om de gavner sundhedsvæsnet. En lukning af regionerne skal ifølge dem, der taler for lukningen, give ekstra penge til de varme hænder og dermed et bedre sundhedsvæsen. 

Kjeld Møller Pedersen er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, og han mener ikke, at en lukning af regionerne er den rigtige vej at gå. 

- Jeg har en opfattelse af, at hvis vi nedlukker regionerne, som vi kender dem i dag, så vil de genopstå som administrative enheder. Og sjovt nok med fem og de samme geografisk afgrænsninger og stort set den samme administration, og der er ikke noget, der tilsiger, at det samlet set skal give et billigere sundhedsvæsen. Jeg vil snarere sige tværtimod, fortæller Kjeld Møller Pedersen. 

Kjeld Møller Pedersen tror altså ikke på et billigere sundhedsvæsen med en ny model. Kvaliteten af sundhedsvæsnet tror han heller ikke, at en ny model kan hæve. 

- Det har jeg ikke fantasi til at forestille mig. De administrative enheder er ikke garant for at noget bliver bedre, tværtimod kan man risikere, at de ikke er nær så lydhør overfor lokale ønsker, fortæller Kjeld Møller Pedersen. 

Det er ikke kun på Christiansborg, at politikerne er uenige om emnet. Også i regionsrådet i Region Nordjylland er de splittede. Det kan du læse mere om herunder.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland