Lungekræftpatienter kan være trygge

01:56

Foto: Lars Christoffersen (arkiv)

1 af 2

En rapport konkluderede i september, at Region Nordjylland er dårligst, når man ser på overlevelse af lungekræft. Men nu viser en ny undersøgelse, at regionen er på niveau med landsgennemsnittet.

Region Nordjylland har gennemgået patientdata endnu engang. Det viste sig,a t nogle patientforløb var kategoriseret forkert i forhold til blandt andet sygdommens stadie, og med de nye, korrigerede tal tegner der sig et billede af en kræftbehandling der virker bedre end først antaget.

Den første rapport konkluderede, at vestdanmark, altså Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Syddanmark havde 10-20 procent større dødelighed end i Region Hovedstaden, når man ser på lungekræft. Og her blev Region Nordjylland altså udråbt som særligt dårlig.

Men de korrigerede tal viser, at Nordjylland er på højde med landsgennemsnittet.

- Det ser rigtig godt ud. Der er grund til at sige, at vi tolkede tallene stærkere end de kunne holde til. Der er en meget dedikeret indsats på Aalborg Sygehus, og der er et godt samarbejde med de andre sygehuse i Region Nordjylland. Og det er det, der skal til, for at f de gode resultater for kræftpatienterne, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

Men vestdanmark har altså fortsat en lavere overlevelsesprocent end i Region Hovedstaden, hvor kræftbehandlingen er hurtigere og bedre.

- Vi arbejder på at gøre det bedre. Det er svært at sige noget om, hvornår vi kan komme op på sammen niveau, men det er hele tiden målet, at vi skal udligne forskellene mellem landsdelene, siger overlæge på lungemedicinsk afdeling ved Aalborg Sygehus og ansvarlig for lungekræftudredning, Henrik Kirstein Jensen.

Hvert år får ca. 4000 danskere konstateret lungekræft. En ud af 10 patienter overlever sygdommen.

Flere nyheder fra TV2 Nord