Lystbådehavnene jubler: Vejret giver rekordhøje besøgstal

02:57

Flere nordjyske lystbådehavne melder om rekordmange gæster og overnatninger i løbet af sommeren. Årsagen er det gode vejr, som har drevet fritidssejlerne til søs.

Det gode vejr kan mærkes på besøgstallet hos de nordjyske havne. Det viser en rundringning, som TV2 Nord har foretaget.

Der er langt mellem de ledige pladser ved bådebroerne på havnen i Hou.

Havnefoged Egon Larsen forudser, at sæsonen i år kan gå hen og sætte rekord, og forventer at havnen får 27 procent flere besøgende i år end sidste år. 

- I maj plejer der ikke at komme gæstesejlere, men i maj måned havde vi cirka hundrede gæstesejlere - på den første måned, siger havnefoged i Hou, Egon Larsen.

Gæsteselere er bådejere, der ikke har fast plads i havnen og altså skal betale pr. overnatning - og dem har der været rigtig mange af denne sommer. Alene på havnen i Hou har der indtil videre været 1.371 gæstesejlere.

Årsagen skal findes på himlen, hvor solen har skinnet nærmest uafbrudt siden sæsonens start den 1. maj. Og det har i den grad drevet fritidssejlerne til søs. Blandt dem er familien Skov fra Skive. De er lige nu midtvejs i tre ugers sommerferie til søs.

- Man kan ikke få en bedre sommer, end den vi har haft i år. Der har ikke været for meget vind, siger Lars Skov

Med deres overnatning i Hou, indgår familien Skov i en statistik, som fortæller om tusindvis af ekstra overnatninger i de nordjyske lystbådehavne. Ifølge en rundringning foretaget af TV2 Nord, er 2018 godt på vej til at sætte rekord.

Landsdelens højdespringer er Østerby på Læsø med indtil videre 9600 overnatninger, og for alle havnene er gæstesejlerne altafgørende. For flere overnatninger betyder flere penge i kassen.

- Lad os sige de giver 150 kroner pr. båd, så bliver det jo til en del penge i løbet af sommeren og de tre måneder der, siger Egon Larsen.

Egon Larsen forventer omkring 1500 overnatninger i alt, når sæsonen slutter til september.

Så godt går det for de nordjyske havne

Sæby Havn: 6000 overnatninger. Det er 1000 mere end på samme tidspunkt sidste år.

Skagen Lystbådehavn: 9810 overnatninger per 31/7. Sidste år var der 7950 overnatninger i samme periode.

Vesterø Havn: 6000 overnatninger. Det 1600 flere end i 2017.

Østerby Havn: 9600 overnatninger. Flere end hele sidste år. Normalen er 10.000 til 11.000 på en hel sæson.

Øster Hurup Havn: Har en stigning på 10-15 procent sammenlignet med sidste år. Det er 2200-2300 normalt.

Aalbæk Havn: Her har de 40-50 overnatninger i døgnet, og det er meget bedre i år, end det har været de forrige år.  Campingpladsen er også fuldt booket.

Hou havn: Har også oplevet en kæmpe fremgang i år. Havnen har ikke tal på det.

Flere nyheder fra TV2 Nord