Måling: Vi er mindre bange for julebesøg af indbrudstyven juleaften

3 ud af 4 danskere er slet ikke eller kun i mindre grad bekymrede for indbrud i julen. De frygtløse vinder frem efter stort fald i indbrud de seneste år, viser YouGov-måling for Home

Antallet af indbrud på landsplanen har været støt faldende de seneste år, og det kan nu mærkes i danskernes bevisthed. En ny måling fra YouGov for ejendomsmæglerkæden Home viser, at danskerne er mindre bekymrede for ubudne gæster i år.

32 procent siger i julen 2018, at de ”slet ikke’ frygter for indbrud. I julen 2017 var det 24 procent. 42 procent siger i år, at de kun er bekymret i ”mindre grad”. Det tal var 40 procent sidste år.

- Det er en glædelig nyhed, at færre er bange for julebesøg af indbrudstyven. Julen skal være glædens tid og ikke frygtens tid, siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Samlet er 74 procent slet ikke eller kun i mindre grad bekymrede for indbrud i julen. Det er en stigning på 10 procent-point i de frygtløse, viser den repræsentative måling blandt 1.006 danskere gennemført i uge 51.

Målingen tegner også et billede af, at der er færre danskere, der frygter indbrud ”i meget høj grad”. Tendensen er faldende – fra 4 procent sidste år til 2 procent i år.

Julen er dog fortsat indbrudstyvenes højtid - og juleaftensdag er dagen med flest indbrud.

- Men det er en god nyhed, at der er blevet langt færre indbrud i vores hjem de seneste år, og at det ser det ud til, at det smitter af på den følelse, vi holder juleaften med, siger Michael Dalsager.

Resultater fra YouGovs undersøgelse

  • 26 procent af danskerne frygter indbrud i enten "nogen”, ”høj” eller ”meget høj grad”, viser årets måling. I 2017 var det 32 procent.
  • I 2017 var der 872 indbrud i dagene 23.-31. december. Det var et fald på hele 66 procent mod de 2.554 indbrud, der blev begået i juledagene i 2009.
  • Juleaftensdag er stadig den dag med flest indbrud i beboelse, men antallet af indbrud både juleaftensdag og i juledagene 2017 var det laveste i perioden fra 2007.
  • Home har tidligere spurgt – i 2017 – hvad danskerne gør for at beskytte deres hjem mod indbrud i julen. 4 procent svarede, at de simpelthen bliver hjemme af samme årsag.
  • Flest - 44 procent - lod lyset brænde, musikken spille og lignende, næstflest - 38 procent - svarede, at de har aftaler om hjælp fra naboerne. 20 procent havde alarm, mens 10 procent havde en vagtsom hund.
  • 10 procent tog særlige genstande med sig – værdifulde eller med affektionsværdi - mens 24 procent ikke gjorde noget særligt for at sikre sig.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland