Madhold for mænd styres af en stærk kvinde

Et hold mænd mødes år efter år for at lære at lave bøffer og karbonader under kyndig vejledning af mor Karen.

De mænd, vi nu skal møde, tilhører ikke en generation, hvor det har været kotyme, at mændene tog en tjans i køkkenet. Alligevel har de meldt sig til et hold, hvor de hver mandag skal kaste sig ud i den uvante disciplin: At svede over kødgryderne.

Den yngste deltager er 62 år. Den ældste 92. Og det hele styres med hård hånd af en kvinde såmænd.

Denne mandag står den på karbonader og kartofler og ymerfromage til dessert. Mens mændene knokler med svinefars, der skal formes og have rasp, og kartofler, der skal skrælles, følger 81-årige mor Karen, som hun bliver kaldt, opmærksomt med fra sidelinjen.

Hver en lille fejl bliver påtalt - som for eksempel når vandet til husblassen er lunkent og ikke koldt.

- Hver gang man har lavet en fejl eller ikke læst opskriften ordentligt, så skælder hun ud. Så går der et minut, og så kommer hun og siger undskyld, siger Per Hjortshøj på 82 år, der er en af madeleverne på Karens hold.

Elever dumper hvert år

Det kan lyde lidt barskt, men det hele bliver gjort med smil og højt humør. Hver mandag deles holdet i to, så den første halvdel laver maden, inden anden halvdel indfinder sig - og efter indtagelsen af måltidet er det så hold to, der står for opvasken.

- Det er jo sådan, at vi hvert år til forårsafslutningen skal se, hvor mange der kan bestå kurset. Men reglen er også, at når man har bestået, så kan man ikke komme på holdet igen, forklarer Karen Zandersen.

Selv om Karen lærer fra sig år efter år - og har gjort det nu i 16 år - bliver hendes elever sjovt nok aldrig gode nok.

- Det kniber lidt meget med at bestå. For de vil gerne komme igen, siger Karen med et smil. 

Rart at kunne lave en bøf

Det er heller ikke kun for sjov, at mændene troligt uge efter uge kæmper med kartofler og gulerødder.

- Det er jo rart at kunne lave sådan noget som frikadeller, bøffer og karbonader, hvis man en dag lige pludselig skulle stå alene og ikke har nogen derhjemme. Så er det jo rart nok. Og så er det jo ikke alene det at lære at lave noget mad - det er også det sociale, siger madelev Per Hjortshøj.

Med maden på bordet og vinen i glasset er det tid for lærerinde Karen Zandersen at gøre status over herrernes indsats i køkkenet. Og dommen er klar:

- Jeg er næsten tilfreds, siger Karen, så latteren bølger ned langs bordet.


Seneste nyt

fra Nordjylland