Mændene bliver tilbage: Kamilla tog springet fra Snedsted til København

Selv om 25-årige Kamilla Fjeldgaard Futtrup havde mulighed for at læse i Thisted, tog hun samme valg som mange andre nordjyske kvinder og flyttede ud af landsdelen.

Mens kvinderne i Nordjylland har travlt med at komme væk og søger mod større byer som Aarhus og København, bliver deres jævnaldrende fæller af det modsatte køn siddende tilbage.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

25-årige Kamilla Fjeldgaard Futtrup fra Snedsted i Thy er en af de kvinder, der har taget turen over ikke bare ét, men to bælter for at læse til sygeplejerske i København. En uddannelse, hun lige så vel kunne have taget i Thisted, men hun valgt alligevel sin fødeegn fra.

- Jeg havde et behov for at prøve noget nyt og opleve noget mere. Jeg ville se, hvad der ellers rørte sig, og hvad man kan rundt omkring i Danmark. Og det med at bo i hovedstaden var spændende, og det havde jeg lyst til at gøre, siger Kamilla Fjeldgaard Futtrup.

Større frihed til at være i København

Når hun i dag skal begrunde sit valg, er det især argumenter om et stadig tyndere økonomisk grundlag i udkantsområderne. For når der bliver skåret på busforbindelserne og på udannelserne, kan det mærkes hos de unge. Og så søger man væk.

Det betyder, at der i Thisted Kommune nu er næsten 20 procent flere mænd end kvinder. En tendens, der gør sig gældende i hele Nordjylland, hvor mændene altså er i undertal.

quote bussen kører hver 10. minut i København, så man selv kan komme rundt, så man ikke er afhængig af så mange ting, men kan være mere sin egen og fri, det er der bare ikke så meget af i Thy. Ikke længere, desværre.

Kamilla Fjeldgaard Futtrup

- Det handler nok mest om, hvilke muligheder man ser. Og det med at bussen kører hver 10. minut i København, så man selv kan komme rundt, så man ikke er afhængig af så mange ting, men kan være mere sin egen og fri, det er der bare ikke så meget af i Thy. Ikke længere, desværre. Man er bundet, og der er flere og flere ressourcer, der bliver pillet ud af de små områder. Så det er ikke fedt at blive boende - slet ikke som ungt menneske. Jeg kan også mærke, at man føler sig begrænset, også af uddannelsesmuligheder, forklarer Kamilla Fjeldgaard Futtrup.

Mere kultur, bedre uddannelse

At det lige blev København i stedet for det måske mere nærliggende Aalborg som studieby, hun endte med at vælge, hang sammen med udbuddet af kulturmuligheder og en bedre sammensat uddannelse, mener hun.

- Der er mange kulturmuligheder i København. Det var det, der gjorde, at jeg fik lyst til at flytte. Der bliver også puttet flere ressourcer i uddannelserne i København, så når der bliver skåret i uddannelserne rundt omkring, er det nok især de små steder, der mærker det. Så hvis jeg havde valgt at læse til sygeplejerske i Thisted, ville jeg få halvdelen af min undervisning over nettet, og jeg ville mærke det hver dag, at der skæres, siger Kamilla Fjeldgaard Futtrup.

Desuden har flere af hendes venner og veninder taget det samme spring, så de ikke er alene i en helt ny by.

Mændene er i overtal

Læsø Kommune - 21,05 procent flere mænd end kvinder
Morsø Kommune - 24,85 procent flere mænd end kvinder
Vesthimmerland Kommune - 24,7 procent flere mænd end kvinder
Jammerbugt Kommune - 19,56 procent flere mænd end kvinder
Mariagerfjord Kommune - 19,49 procent flere mænd end kvinder
Thisted Kommune - 19,33 procent flere mænd end kvinder
Brønderslev Kommune - 14,31 procent flere mænd end kvinder
Rebild Kommune - 12,33 procent flere mænd end kvinder
Hjørring Kommune - 12,09 procent flere mænd end kvinder
Aalborg Kommune - 11,93 procent flere mænd end kvinder

Seneste nyt

fra Nordjylland