Mærket for livet af skovflåt

Det lune, fugtige sommervejr får bestanden af skovflåter til at eksplodere - og dermed også risikoen for at blive bidt. Langt de fleste gange sker der ikke noget. Men nogen gange går det helt galt[size=2].[/size]

Nanna Hall Rasmussens møde med en skovflåt har sat livslange spor.

- Udpræget træthed, koncentrationsbesvær, formuleringsbesvær, kronisk hovedpine - mange ting, forklarer hun.

Hun blev bidt på en cykeltur i skoven sidste forår. Men hun opdagede ingenting. Først da hun havde ligget syg i sengen i flere uger, og en dag vågnede op med lammelser i den ene side af ansigtet og voldsomme hævelser, søgte hun læge.

Men på trods af symptomerne skulle der gå yderligere nogle uger før hun blev testet - og fik konstateret - borrelia. Desværre for hende, var hun en af de få der fik neuroborreliose - hvor infektionen sætter sig i hjernen og nervesystemet - og det har i dag givet hende en méngrad på 12 procent.

- Det er dybt frustrerende. Hvis bare jeg var blevet testet noget før, så var jeg måske ikke mærket af det i dag, siger den 35-årige marketingsmanager.

Ifølge Statens Serum Institut er symptomerne på en mulig borrelia-infektion:

- en voksende, rød plet omkring bidstedet 1-4 uger efter biddet

- gradvist større plet med blegt område i midten

- influenza-lignende symptomer: træthed, hovedpine, let feber, led- og muskelsmerter

Men ifølge en ekspert skal man ikke være bange for skovflåter. Det er nemlig ekstremt sjældent man bliver så syg som Nanna Rasmussen:

- Man skal ikke være bange for at blive bidt. Med tanke på hvor mange det sker for hvert år, så er det ekstremt sjældent, at borreliainfektionen påvirker nervebanerne og for eksempel giver lammelser, siger Lars Østergaard, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Århus Universitetshospital.


Seneste nyt

fra Nordjylland