Magisk skraldespand kan selv sortere affald

Det er ikke altid lige til at finde ud af, hvilket skrald der kan genanvendes, og hvilket der ikke kan. Det har tre AAU-studerende nu måske fundet løsningen på.

Det ligner mest af alt et forvokset stykke legetøj.

Men skraldespanden som de tre studerende, Patrick Skov Johansen, Lukas Bjørn Leer Bysted og Rune Møberg Jacobsen fra Aalborg Universitet har lavet, gemmer på meget mere intelligens end som så.

- Det der sker, det er, at maskinen tager et billede af affaldet. Så sender den det op i skyen, hvor vi har en maskinlæringsalgoritme, der prøver at genkende det her billede og finde ud af, hvor det her affald skal være, siger Rune Møberg Jacobsen, som er en af udviklerne bag den intelligente skraldespand.

quote Det er svært at forstå præcist, hvordan tingene skal sorteres.

- Rune Møberg Jacobsen, Studerende, Aalborg Universitet.

I et halvt år har de tre studerende arbejdet på maskinen, som ved hjælp af billedegenkendelse selv er i stand til at sortere affald.

- Grunden til at vi skal have sådan en maskine her, det er fordi, at det er komplekst at affaldssortere. Det er svært at forstå præcist, hvordan tingene skal sorteres, siger Rune Møberg Jacobsen.

Bæredygtighed og FN’s verdensmål

Skraldespanden er et resultat af et studenterforskningsprojekt med fokus på bæredygtighed og FN’s verdensmål. Formålet med projektet er at sætte fokus på, hvilke udfordringer forbrugere oplever med affaldssortering.

- Det kan måske sørge for, at vi kan adskille og få sorteres så meget affald så korrekt som muligt, siger Rune Møberg Jacobsen.

Som det er nu, kan man kun putte et stykke affald i skraldespanden ad gangen.

Er det ikke lidt for tidskrævende til, at folk gider at bruge den?

- Det er det uden tvivl, det er også noget af det, som har skabt kø nogle steder, at det tager lidt længere tid, siger Rune Møberg Jacobsen.

Og skraldespanden sorterer ikke i om det genanvendelige er plastik, pap eller noget tredje.

Skal man så ikke bare sortere affaldet en gang til?

- Lige nu, der understøtter vi kun to affaldssorteringer – enten er det genbrugeligt eller også, så er det restaffald. Men tanken er jo – nu har vi bygget den med to – men vi kan nok også godt få en maskine, der kan uddele det i flere, siger Rune Møberg Jacobsen.

Kun en prototype

Skraldespanden er lige nu kun en prototype, men idéerne og teknologien bag håber de studerende kan inspirere andre.

quote Hvad nu hvis kan have dem ude på vores gader, så vi bare kan smide vores affald i?

- Rune Møberg Jacobsen, Studerende, Aalborg Universitet.

- Hvad nu hvis vi kan have sådan nogle her rundt omkring, hvad nu hvis kan have dem ude på vores gader, så vi bare kan smide vores affald i, og så sikrede vi, at der var grøn adfærd involveret med det her, siger Rune Møberg Jacobsen.

Den intelligente skraldespand kan opleves ved Videnskabsmødet i Aalborg Universitets CREATE bygning til og med den 12. oktober.

VIDEO: Det er ikke altid lige til at finde ud af, hvilket skrald der kan genanvendes, og hvilket der ikke kan. Det har tre AAU-studerende nu måske fundet løsningen på.

Seneste nyt

fra Nordjylland