Seneste nyt:

24-års erfaring i politik: Kvinder skal være velforberedte - og hjælpe hinanden

Afgående rådmand i Aalborg Kommune, Mai-Britt Iversen, ser med glæde tilbage på 24 års erfaring i kommunalpolitik. Hun har lavet en kvindegruppe, som skal hjælpe socialdemokratiske kandidater i Aalborg Kommune til at få politisk indflydelse.

61-årige Mai-Britt Iversen fra Socialdemokratiet er i gang med sin sidste tid som kommunalpolitiker i Aalborg Kommune. 

Hun kan se tilbage på en lang politisk karriere i byrådet. Det er næsten 24 år siden, hun blev medlem af kommunalbestyrelsen, og efter en flere formandsposter for diverse udvalg, har hun været rådmand for Familie- og beskæftigelsesforvaltningen i næsten 15 år.

quote Så var der nogle af de mænd, der var med, som troede, de var enormt attraktive og prøvede på at lægge op til en. Jeg var ikke så gammel dengang og oplevede det som meget ubehageligt og grænseoverskridende

Mai-Britt Iversen, rådmand, byrådsmedlem, Aalborg Kommune, Socialdemokratiet

-  Jeg var heldig, jeg stillede op sammen med den tidligere borgmester og LO-formanden, og vi førte valgkamp sammen på gader og stræder. Og der sagde de begge to: "I skal stemme på hende, for hun er go' - for vi skal nok få de stemmer, vi skal have". 

- Så på den måde kan man sige, at det var lettere end nu, hvor der er en anderledes retorik, siger Mai-Britt Iversen, som hentyder til den tone, mange kvindelige politikere oplever på de sociale medier.

- Kvinder nu om dage er generelt meget dygtige og veluddannede, og det er der mange, der har respekt for. Men der er fra andre en udskamning, og det er desværre ofte mænd. 

- De sidder hjemme bag skærmen og taler virkelig dårligt til kvinder. Bruger ord, der går på vores køn, som feltmadrasser, fed, grim, der er ingen, der vil have hende og så videre.

I byrådet har Mai-Britt Iversen dog kun oplevet at blive respekteret.

Mai-Britt Iversen - fakta

Medlem af byrådet i Aalborg siden 1. januar 1998

Rådmand for Familie- og beskæftigelsesforvaltningen siden 1. januar 2007

Født 27. februar 1960

Bor i Aalborg Øst med Lars.

Byrådsposter

Rådmand

Formand for beskæftigelsesudvalget

Formand for Familie- og socialudvalget

Medlem af Boligudvalget, Udvikling i boligområder § 17, stk. 4-udvalg

Medlem af Magistraten

Uddannelse

Uddannet tandlæge fra Aarhus Universitet

Nuværende tillidshverv

Medlem af Det Lokale Beskæftigelsesråd

Medlem af Kommunens styrelse under krig eller truende udsigt til krig

Medlem af bestyrelsen Aalborg Erhvervsråd

Stedfortræder i Kredsråd – Nordjyllands Politi

Stedfortræder i Valgbestyrelsen ved folketingsvalg, folkeafstemninger og valg til Europaparlamentet for Nordjyllands 10. storkreds: 7., 8. og 9. opstillingskredse

Stedfortræder i Valgbestyrelsen ved kommunale valg

Kilde: Socialdemokratiet


Benyttet sig af "mandesprog"

Hun har lagt vægt på også at beskæftige sig med noget, der ikke traditionelt har været kvindesager.

- Jeg har jobcentret under mig, og jeg har været bevidst om at tale et sprog, som traditionelt appellerer til mænd - med tal, statistikker og den slags, fortæller Mai-Britt Iversen.

Forsøgt at være et forbillede

Mai-Britt Iversen har også været meget bevidst om at gøre noget for andre kvinder i politik. Hun har oprettet en kvindegruppe, hvor hun støtter og sparrer med socialdemokratiske byrådskandidater. 

- Som den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright har sagt: " Der er et særligt sted i Helvede for kvinder, som ikke hjælper andre kvinder". Det har jeg forsøgt at leve op til. Vi kvinder skal hjælpe hinanden, og jeg har forsøgt at være et forbillede for andre kvinder.

Fik grænser overskredet som ung

Mai-Britt Iversen har som ung oplevet grænseoverskridende adfærd som kvindelig politiker.

- Det var ikke i byrådssammenhænge, men i andre sammenhænge, når man var ude til fester, så var der nogle af de mænd, der var med, som var meget ældre end mig. De troede, de var enormt attraktive og prøvede på at lægge op til en. Jeg var ikke så gammel dengang og oplevede det som meget ubehageligt og at få mine grænser overskredet. 

- Jeg tænkte: "Hvad bilder de sig ind - har de ikke set sig selv i spejlet?" Det var mangel på respekt, fortæller hun.

Høje hæle gav adgang 

Men der har også været episoder, som hun fandt sin egen måde at håndtere på:

- I starten - særligt, når jeg var ude i erhvervssammenhænge, så havde mændene det med at stille sig i rundkreds, og så stod jeg der bagved. Men om det var fordi, jeg var kvinde eller om det var fordi, jeg var socialdemokrat, det skal jeg ikke sige noget om, siger Mai-Britt Iversen med et stort smil på læben. Hun fortsætter:

- Men så købte jeg mig nogle høje sko med stilethæle, og så kunne jeg kigge dem over skulderen. Og så flyttede de sig. Jeg havde dog ikke brug for dem særlig længe, for når man er seriøs og dygtig, så bliver man lyttet til.


Fantastisk at have indflydelse

Mai-Britt Iversen vil bestemt anbefale unge kvinder at stille op i politik.

- Jeg synes det er fantastisk at have indflydelse på hverdagen for borgerne i min kommune og har så mange gode oplevelser, ikke mindst at have mødt så mange spændende og engagerede mennesker.

Hendes råd til kvinder der vil ind i politik er at være velforberedt.

- Sæt jer ned og find ud af, hvad I gerne vil og snak med andre om det. Jeg har en tommelfingerregel: "Forbered dig ordentligt". Hvis du vil have indflydelse, så skal du vide noget om det, du snakker om. Så skal det nok gå, siger Mai-Britt Iversen.