Majs forvirrer landmænd: Det er svært i år

Majs er ikke bare majs. Nordjyske majs er ikke til at blive kloge på

Landboforeninger i Nordjylland har i disse dage travlt med at besvare spørgsmål om majs. Den omfattende tørke har betydet, at tilstanden for de nordjyske majs er meget forskellig. Lige fra majs uden kolber til majs der er blevet tvangsmodnet. Landmændene har svært ved at finde ud af, hvornår de skal høste.

- Vi er nødt til at kigge på hver enkelt bedrift og hver enkelt mark. Vi kan ikke bare sige hele Vendsyssel, der ser majsituationen sådan her ud, forklarer Randi Becher fra LandboNord.

quote Vi er nødt til at kigge på hver enkelt bedrift og hver enkelt mark. Vi kan ikke bare sige hele Vendsyssel, der ser majsituationen sådan her ud

- Randi Becher fra LandboNord

Mange steder svinger majsen i modenhed inden for de enkelte marker, så landmændene bør overveje, om de skal høste majsen i etaper, i stedet for hele marken på en gang, som de plejer. Jacob Christensen fra Østergaard ved Smidstrup ved Vrå har 80 hektar meget forskellig majs.

- Det er svært i år, men man må prøve at danne sig et overblik over hver enkelt mark, og så må man prøve at få det bedste gennemsnit, siger Jacob Christensen til TV2 Nord.

Hvert år spiser hans 350 køer på Østergaard cirka 4500 tons foder. Halvdelen er majs og græs fra egen produktion. Så majsudbyttet har stor betydning for gårdens økonomi.

- Både mængden men også især kvaliteten vi kan høste er vigtig. Jo større mængde, jo bedre økonomi, jo bedre kvalitet, jo mere kan køerne æde, fortæller Jacob Christensen.

På grund er tørken er det blevet en større videnskab at vide, hvornår man skal høste sine majs

Seneste nyt

fra Nordjylland