Malkekøer skal have bedre velfærd

De danske malkekøer skal have det bedre - det skal en dødelighedsspecialist hjælpe med.

Hver 20. ko eller kalv dør før tid af enten yverbetændelse, ben- og klove-problemer eller manglende ædelyst, og det er for mange.

Derfor uddanner de nordjyske landboforeninger fire dødelighedsspecialister, der kan rådgive og hjælpe landmændene. Det fortæller DR Nordjylland.

- En sund besætning giver færre problemer, siger Knud Jensen, Hjallerup. Han er en af tre kvægrådgivere fra Landbo Nord, der videreuddannes som dødelighedsspecialist.

I de seneste tre år har landboforeningerne haft fokus på bedre velfærd i staldene. Dødeligheden var ganske enkelt for høj.

- Vi har arbejdet på at ændre mentaliteten hos mælkeproducenterne, men erhvervet er trængt, og det har været svært, erkender chefkonsulent Anne Mette Søndergaard fra LandboNord.

Men langsomt er landmændenes mentalitet ved at ændre sig.

- Hvis dine dyr trives, så betyder det mindre arbejde og større udbytte, forklarer Knud Jensen, der forventer at dødeligheds-procenten i løbet af det næste år vil nå ned omkring fire procent.

For 10 år siden døde 7 procent af alle køer og kalve i staldene - i dag er det tal faldet til 4,9 procent.

På landsplan uddannes 14 kvægrådgivere som dødelighedsspecialister. Det er Videncenter for Landbrug i samarbejde med landboforeningerne, der står for uddannelsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland