Nu kommer de: Mandag er 100 løbehjul på gaden i Aalborg

Nu følger Aalborg Kommune endelig i fodsporet på en række andre danske større byer og tilbyder fra mandag udlejning af elektriske løbehjul.

Fra mandag klokken 13 vil elløbehjul fylde bybilledet og gaderne i Aalborg og Nørresundby. Her frigiver Aalborg Kommune 100 eldrevne løbehjul til udlejning i samarbejde med firmaet Voi. 

Dermed følger Aalborg i fodsporet på blandt andet Odense og København ved at tilbyde udlejning af de små elektriske køretøjer. 

- Med de 100 nye deleløbehjul vil vi tilbyde en pendlerløsning i tilknytning til de større knudepunkter og destinationer i Aalborg. Formålet er at udvide mobilitetsudbuddet og gøre flere mobile, forklarer rådmand i By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, Hans Henrik Henriksen.

De 100 elektriske løbehjul indsættes i det centrale Aalborg inden for Øster Allé-ringen samt i det centrale Nørresundby på indersiden af de to kridtgrave. Løbehjulene er programmeret sådan, at de ikke kan køre udenfor den nævnte zone.

Pris: 15 kroner plus 1,50 krone i minuttet

Hvis man vil leje et elløbehjul, koster det et opstartgebyr på 15 kroner. Herefter er prisen 1,50 krone i minuttet. Hvis man afleverer løbehjulet tilbage til én af de såkaldte udlejnings-hubs, får man 10 kroner tilbage af opstartsgebyret.

Aalborg Kommune beslutter i samarbejde med udbyderen Voi, hvor mange udlejningshubs, der skal placeres i Aalborg og Nørresundby. Udlejningsstationerne vil blandt andet blive placeret tæt på stationer for offentlig transport.

- Aalborg Kommune vil gerne højne grønne alternative transportformer i en kombination med eksempelvis kollektiv trafik for at opnå færre bilture, siger rådmand Hans Henrik Henriksen.

Man lejer et løbehjul ved hjælp af en app, og når man sætter løbehjulet fra sig igen, kobler man sig af med app’en.

Slow speed i gågader

Aalborg Kommune har samtidig besluttet at oprette såkaldte "slow speed zones" i eksempelvis gågaderne. Det betyder, at løbehjulene her programmeres til kun at kunne køre to kilometer i timen. 

Hastighedszonerne vil blive reguleret løbende. Voi vil samtidig rapportere løbende, hvor løbehjulene bruges, til Aalborg Kommune, så man kan regulere antallet af hubs og lokaliteter. 

Voi sørger desuden for, at løbehjulene ikke kan parkeres på visse arealer udvalgt af kommunen - eksempelvis tæt ved søer og Limfjorden.

Løbehjulene kan maksimalt køre 20 kilometer i timen.

Mulig udvidelse til lufthavnen og universitetet

Af aftalen mellem Aalborg Kommune og Voi fremgår det samtidig, at zonen, hvor løbehjulene kan køre, kan udvides med tiden, hvis der er behov for det. 

Som eksempel nævnes en rute til Aalborg Lufthavn og en rute til Aalborg Universitet. Det vil imidlertid også betyde, at der skal indsættes flere løbehjul end de 100, der rammer gaden mandag middag.

Aftalen med løbehjulsudbyderen Voi har en varighed på to år, og aftalen kan til enhver tid kan opsiges med to måneders varsel.

 

 
 
Foto: Michael Guldbrandt

Seneste nyt

fra Nordjylland