Månen rødmer under sin formørkelse

 Månen rødmer under sin formørkelse

Månen bliver rød, når måneformørkelsen går i gang onsdag aften. Måneformørkelsen ses bedst i Nordjylland.

Månen er smuk og rød onsdag aften, og det skyldes en total måneformørkelse. Når månen står op omkring klokken 22, er en del af formørkelsen godt i gang.

Måneformørkelsen topper klokken 22.12. Da er månen lige stået op i sydøst og i gang med sin langsomme vandring over horisonten fra sydøst mod syd, oplyser Tycho Brahe Planetarium på sin hjemmeside.

Den totale måneformørkelse kan ses indtil klokken 23, hvorefter den stille og roligt aftager - og når vi når hen på den anden side af klokken ét om natten, slutter den smukke forestilling, når månen forlader Jordens skygge. Om vi kommer til at se måneformørkelsen, afhænger af skyerne.

- Det er især i den nordlige halvdel af landet, at der er gode chancer for, at skyerne ikke kommer til at genere udsynet til formørkelsen, mens den sydlige del af landet godt kan risikere at få skyet vejr, siger meteorolog Peter Tanev, Vejret.tv2.dk

Ifølge Peter Tanev er det en god idé at have ryggen mod solnedgangen og kigge mod sydøst, og så skal man kigge lavt over horisonten for at kunne se månen.

- Hvis man kan finde et sted, hvor man kan kigge ud over noget vand mod sydøst, vil man få det smukkeste vejr, fordi man kan få et fint udsyn over horisonten, siger han.

Månen står tidligst op over Neksø klokken 21.35, mens månen først står op kort før, formørkelsen topper klokken 22.05 i Esbjerg.

Ved en total måneformørkelse glider fuldmånen gennem Jordens skygge, og månen bades i et orangerødt eller kobberrødt skær.

Den næste totale måneformørkelse er den 10. december i år.


Seneste nyt

fra Nordjylland