Mange er sure på Sten: - Det værste er, når folk spytter

Sten Petersen er parkeringsvagt ved Aalborg Kommune. Selvom mange er trætte af folk som Sten, er han rigtig glad for sit job. I en ny serie følger TV2 Nord p-vagterne.

Se ”Parkeringsvagterne” fredag 8. november klokken 19.50 og de efterfølgende to fredage på TV2 Nord Salto.

Når de ifører sig deres skriggule jakker, repræsenterer de en gruppe, som mange nordjyder har bandet og svovlet over gennem tiden. Parkeringsvagterne – du ved, dem med de vagtsomme øjne og den lille maskine, der udskriver girokort, som man mest af alt har lyst til at sende en tur gennem makulatoren.

Sten Petersen er en af dem. Sammen med sine kolleger sikrer han, at færdselsloven og tidsbegrænsningerne overholdes, så der altid er ledige parkeringspladser i Aalborg. Sten Petersen er glad for jobbet.

- Der er nogen der tror, at det er frygteligt. Men det er det absolut ikke. Man får masser af frisk luft, og der er masser af folk at snakke med. Der er noget, der er træls, og noget, der er sjovt, siger han.

 
 
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Mange tror, at Sten Petersen og hans kolleger er provisionslønnede. En forestilling, der er opstået på baggrund af enkelte private firmaer. Sådan er virkeligheden dog ikke for kommunale parkeringsvagter.

- Vi får en månedsløn af Aalborg Kommune – og ikke andet. Alle de her skrøner med provision findes ikke. Der er ingen krav om, at vi skal skrive et bestemt antal. Vores eneste krav er, at vi skal henholde os til færdselsloven, siger Sten Petersen.

- Vi gør et rigtig vigtigt stykke arbejde

Som medarbejder ved Parkeringskontrol Nord i Aalborg uddeler man ikke kun parkeringsafgifter. Henrik Sørensen er ligesom Sten Petersen ansat som parkeringsvagt, men udover at tjekke, om folk parkerer efter reglerne, kører han vagttjeneste for kommunen, hvis en kommunalt ansat trykker på overfaldsalarmen, eller tyverialarmen går i en af kommunens bygninger.

Andre af hans kolleger kører på tilsyn i boligkvarterer som vægtere for at skabe tryghed.

quote Hvis ikke jeg kom, ville alle pladserne være fyldt med folk, der var ligeglade og bare ville holde der.

Henrik Sørensen, parkeringsvagt

For Henrik Sørensens vedkommende foregår arbejdet oftest om natten, og han har altid sin hund med.

- I løbet af en uge finder man ud af, om man kan holde til det her job eller ej. Det har noget at gøre med, om man kan holde til at gå ude i mørke og ikke kunne se eller høre noget. Kan man ikke det, skal man finde noget andet, siger han.

Når der ikke er andre opgaver, tager Henrik Sørensen en tur forbi parkeringspladsen ved Sygehus Syd. Her er det særligt vigtigt, at folk har mulighed for at parkere. Ved lægevagten er der fire pladser, hvor man må holde i 15 minutter – overholder man ikke reglerne, har Henrik Sørensen det helt fint med at uddele en parkeringsafgift.

- Vi sørger for, at der er frie pladser til dem, der kommer med syge og dårlige personer. Hvis ikke jeg kom, ville alle pladserne være fyldt med folk, der var ligeglade og bare ville holde der – det bilder jeg mig ind. Derfor synes jeg, vi gør et rigtig vigtigt stykke arbejde, siger han.

Kom med, når Henrik Sørensen uddeler afgifter på parkeringspladsen ved Sygehus Syd:

 

P-vagterne har overfaldsalarm i lommen

Med i lommen har parkeringsvagterne en overfaldsalarm. Trykker de på den, kommer politiet. Selvom den sjældent er i brug, er det fint at have den med, mener Sten Petersen.

- Vi udfører mange forskellige opgaver, så den er rar at have, siger han.

Langt de fleste, som Sten Petersen møder på sin arbejdsdag, er venlige. Han har dog mange gange oplevet, at folk bliver sure over at have fået en parkeringsafgift – selvom de godt ved, at de holder ulovligt parkeret.

- Det værste er, når folk spytter, siger Sten Petersen.

 
 
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Han kan godt acceptere, at folk råber ad ham eller kalder ham navne. Men han har en grænse.

quote Der er jo mange, der råber efter os om natten, men det rører mig egentlig ikke.

Henrik Sørensen, parkeringsvagt

- Min grænse går, når de truer mig eller min familie personligt. Det kan og vil jeg ikke acceptere. Men at de angriber uniformen – det er fair nok, siger Sten Petersen.

Henrik Sørensen møder også ofte folk, der er sure på uniformen.

- Der er jo mange, der råber efter os om natten, men det rører mig egentlig ikke, siger han.

Kom med parkeringsvagterne på job fredag 8. november klokken 19.50 og de efterfølgende to fredage på TV2 Nord Salto.


Seneste nyt

fra Nordjylland