Mangel på Michelinstjerner koster gode kokke

03:11

Der var intet stjernestøv over Nordjylland, da Michelin i dag præsenterede årets nordiske guide

Det kan få konsekvenser for den kulinariske udvikling i Nordjylland, når landsdelen forbigås i uddelingen af Michelinstjerner. Foto: Joakim Brader

1 af 2

Der var blev ikke drysset stjernestøvover Nordjylland, da Michelin onsdag præsenterede årets nordiske guide. Fraværet af stjerner kan betyde, at gode kokke forsvinder fra regionen.

Der var ingen nordjyske restauranter på menuen, da navnene i Michelins hotel- og restaurantguide blev afsløret tirsdag formiddag på D’Angleterre i København.

Ruths Hotel i Skagen og Mortens Kro i Aalborg var ellers nogle af dem, som blandt andet bookmakerne troede ville løbe med de eftertragtede stjerner.

Michelin-belønnede restauranter – eller mangel på samme - har stor betydning for en region. Og udover at det koster potentielle turister, når Nordjylland forbigås, så påvirker det også muligheden for at tiltrække dygtige kokke til køkkenerne, som i stedet søger mod velrenommerede restauranter. Det mener restauratør Morten Kok Nielsen ved Mortens Kro i Aalborg.

- Det kan betyde rigtig meget for vores branche og for den gastronomiske udvikling, for der vil være rigtig mange elever, der søger væk fra landsdelen, fordi det vil være interessant at arbejde på en Michelin-restaurant, siger han.

I køkkenet nikker kokkeelev Simon Reiche genkendende til Michelinstjernens betydning. Han oplever selv, at en god restaurant på CV’et kan være afgørende for karrieren.

- Jeg tror, at det har meget betydning. Det er der prestige i, og hvis man gerne vil til udlandet, er det rigtig godt at have med, siger eleven.

Selvom man ved Mortens Kro er ærgerlig på Nordjyllands vegne, så glæder Morten Kok Nielsen sig trods alt over, at flere restauranter uden for København er blevet belønnet. Det er en tendens, der forhåbentlig når helt til Nordjylland næste år. Indtil da mener han, at den nordjyske beskedenhed skal lægges på hylden, så resten af Danmark finder ud af, at der også er gastronomisk udvikling i Nordjylland.

- Vi skal være bedre til at iscenesætte os selv. Hvis vi ikke gør opmærksom på vores kunnen, er der ikke nogen, der hjælper os på vej, siger Morten Kok Nielsen.

Mortens Kro er den eneste nordjyske restaurant, der offentligt har meldt ud, at de går efter en Michelin-stjerne.

Forsiden lige nu