Mangel på plejefamilier i Frederikshavn Kommune

Plejefamilier bliver snart en mangelvare i Frederikshavn Kommune. Eksisterende plejefamilier falder fra, mens det kniber med at skaffe nye. Derfor råber kommunen nu vagt i gevær.

På en villavej i Frederikshavn har Inge Bergstedt og hendes mand åbnet deres hjem for plejebørn igennem de seneste 20 år. I alt fem plejebørn har boet hos familien – et af dem sågar i 18 år siden hun var spæd.

-Vi tænkte, at det med at invitere et andet menneske ind i vores liv, ville føre noget godt med sig, fortæller Inge Bergstedt om deres beslutning om at blive plejeforældre.

Men plejeforældre som Inge Bergstedt bliver der færre af i Nordjylland. Ifølge tal fra Socialtilsyn Nord, der godkender nye plejefamilier i Nordjylland, er blot 53 familier blevet godkendt som plejefamilier i indeværende år, mens 69 familier har trukket sig fra ordningen. Noget, som snart bliver et problem i Frederikshavn Kommune.

-Fordi vi kan se, at hos de plejefamilier vi samarbejder med, bliver der indenfor en årrække behov for et generationsskifte, fortæller Birgitte Ammitzbøll, teamleder hos Familieplejen i kommunen.

Til den tid er det ifølge Birgitte Ammitzbøll langtfra nok bare at have en liste med navne og numre. For forskellige børn kræver forskellige plejefamilier.

-Det er jo ikke et spørgsmål om, at hvis vi bare har 10 plejefamilier, så er vi på den sikre side. Det er et spørgsmål om, at vi har plejefamilier, som kan byde ind med noget forskelligt, siger hun.

Med både en kampagne og et oplysningsmøde søger Frederikshavn Kommune derfor nu efter nye plejefamilier, der kan tage over efter plejefamilier som Inge Bergstedts. Hverken hendes mand eller hun har nemlig planer om at modtage nye plejebørn.

-Som det ligger nu, vil der gå en række år endnu med de børn, som vi har i familiepleje. Og så tror jeg, at det får en naturlig ende, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland