Manglede øremærkning: 60 stykker kvæg skudt i Nørager

En landmand fra Nørager har af to omgange inden for tre uger fået tvangsaflivet dyr fra sin kvægbesætning. Onsdag beordrede politiet hans sidste 10 stykker kødkvæg skudt.

- Det kan godt være at man kan føle sympati med landmanden, men der står for meget på spil i forhold til fødevaresikkerhed og den eksport, der kan blive berørt, så den går altså ikke.

quote Jeg har været i branchen i mange år og ved, at der normalt går meget lang tid, før myndighederne griber så drastisk ind.

Morten Ege Thomsen, Agri Nord

Sådan lyder det fra Morten Ege Thomsen, kvægkonsulent ved Agri Nord, efter landmand Peter Meilstrup har fået skudt i alt 60 stykker kødkvæg af flere omgange på sin gård ved Nørager, senest onsdag, hvor de sidste 10 dyr på gården måtte lade livet. 

En nedskydning, der ifølge myndighederne var nødvendig, fordi landmanden ikke efterlevede en række påbud om eksempelvis øremærkning af dyrene.

- Jeg har været i branchen i mange år og ved, at der normalt går meget lang tid, før myndighederne griber så drastisk ind - og i dette tilfælde er min grænse for, hvad man kalder fornuftigt kvægbrug, for længst overskredet, siger kvægkonsulent Morten Ege Thomsen.

Hasard med smitterisiko

Ifølge kvægkonsulenten har landmand Peter Meilstrup spillet hasard med både forbrugere og smitterisiko i forhold til andre kvægbesætninger i området ved ikke at mærke dyrene, og derfor synes Morten Ege Thomsen, at det var rigtigt at slå besætningen ned.

Men ejeren af dyrene, Peter Meilstrup, føler sig dårligt behandlet.

- Jeg blev ikke advaret. Pludselig står de der bare og siger, at mine dyr skal skydes. Jeg har jo ikke computer og er blevet fritaget for e-post, så hvis de har sendt mig noget dér, har jeg ikke modtaget det, siger Peter Meilstrup, der har avlet kvæg siden 1972.

Tålmodighed slap op

Nordjyllands Politi har imidlertid en anden udlægning af historien.

- Landmanden er frakendt retten til at have mere end 10 dyr og er blevet orienteret af os og en dyrlæge flere gange i sagen, men han har praktisk talt ikke rettet sig efter det, han har fået at vide, og derfor var vi desværre nødsaget til at skyde de sidste dyr i onsdags, siger Poul Severinsen, vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi. 

 
 
Foto: Per Harder Højbjerg / TV2 Nord

Allerede den 11. december sidste år var myndighedernes tålmodighed med landmanden brugt op, og her blev de første cirka 50 stykker kvæg skudt på ejendommen i Nørager. Men det fik altså ikke Peter Meilstrup til at rette ind og efterleve kravene fra myndighederne.

Landmand mister sin opsparing

De ialt cirka 60 stykker kødkvæg, som blev skudt med riffel, ender som kød- og benmel, og indehaveren går glip af en mindre formue, som dyrene var værd, hvis de var blevet slagtet. For Peter Meilstrup er det en katastrofe.

- Det koster mig måske en halv million kroner, for jeg skal også betale for at få dyrene kørt til destruktion. Det var min opsparing, der forsvandt der, så det klemmer mig langt ned i jorden, siger Peter Meilstrup.

Det er ikke første gang, at landmanden fra Nørager har fået fjernet dyr af myndighederne. I 2003 fik han nødslagtet 110 stykker kvæg, som dog dengang endte på slagteriet. Også dengang var manglende mærkning en del af problemet. 

En landmand fra Nørager har fået skudt alle sine ca. 60 stykker kødkvæg, fordi myndighederne ikke mener, at han har efterkommet en række påbud.

Seneste nyt

fra Nordjylland