Fiskene flygter og planterne dør: Mariager Fjord ramt af kraftigt iltsvind

I Mariager Fjord er iltmængden flere steder på under to milligram per liter.

I Mariager Fjord må fiskene flygte flere steder i fjorden, imens planterne dør. Iltmængden er enkelte steder helt nede under to milligram per liter, hvilket kategoriseres som kraftigt iltsvind. 

- Vi ser ofte det her niveau om sommeren. Især i de dybe områder. Fiskene er nødt til at svømme væk, og hvis ikke de når det, dør de. Vi ser også masser af ålegræs, der svinder hen. Bundfaste dyr, som muslinger og søstjerner, er særligt udsatte, siger Harley Bundgaard Madsen, kontor- og områdechef hos Miljøstyrelsen.

Harley Bundgaard Madsens afdelinger sejler ud cirka hver fjortendes dag og tager målinger af iltmængden ved de danske bredder.

Arkiv.
Arkiv.
Foto: TV2 Nord

Den seneste måling, der viser iltmængden fra den 9.-23. august, viser, at iltmængden nogen steder i Mariager Fjord er helt nede omkring nul milligram per liter. 

Årsagen til iltsvindet skal findes i det varme og vindstille vejr, der ofte forekommer om sommeren. Nærringssalte i fjorden springer frem i det varme, stille vejr og nærer alger, der sluger ilten i vandet. Der skal som regel vind og lavere temperaturer til, for at iltsvindet stopper eller i hvert fald ikke udvikler sig yderligere. 

Arkiv.
Arkiv.
Foto: TV2 Nord

Forbedringer i Limfjorden

Harley Bundgaard Madsen fortæller dog, at iltmængden i Limfjorden ser bedre ud i år end sidste år. Sommeren i år har været mere regnfyldt og blæsende end forrige år, selvom der i perioder har været hedebølge.

Den seneste måling, som Miljøstyrelsen har lavet, viser, at der kun er ét sted i Limfjorden, hvor der er målt kraftigt iltsvind. 

- Muslingerne i Limfjorden kan lide under det, hvis det bliver ved i lang tid. De kan "klappe i" i en kort periode, men hvis iltsvindet bliver ved, er de i fare. Vi har også set søstjerner, der søger op mod havoverfladen for at finde mere ilt, siger Harley Bundgaard Madsen. 

Forrige sommer blev Mariager Fjord og Limfjorden ramt af et særdeles kraftigt iltsvind. Den hede sommer fyldte fjorderne med alger og jog fiskene væk. Iltsvindet skræmte lystfiskerne væk og gik udover den nærliggende fisketurisme.


Seneste nyt

fra Nordjylland