Mariagerfjord blandt de bedste

Foto: Ivan Hansen (arkiv)

Der er stor forskel på, hvor gode kommunerne er til at efteruddanne arbejdsløse ufaglærte, men Mariagerfjord Kommune er en af landets bedste.

25 kommuner er godt i gang med at gennemføre regeringens ambitioner om at løfte ledige ufaglærte med uddannelse. Men i resten af landets kommuner halter det, og nogle kommuner giver stort set ingen uddannelse til deres arbejdsløse ufaglærte.

Det viser en analyse, som Ugebrevet A4 har gennemført ud fra tal for, i hvor høj grad kommunerne bevilger uddannelse til arbejdsløse medlemmer af fagforbundet 3F. Medlemmer af 3F er typisk ufaglærte eller har en kort uddannelse.

I top er 25 kommuner - hvor andelen af arbejdsløse 3F'ere, som får uddannelse - ligger over landsgennemsnittet på 16,7 procent. I disse kommuner bliver helt op til 44 procent af de ufaglærte uden job beriget med for eksempel voksenuddannelser, AMU-kurser eller studenterhuer. Og Mariagerfjord Kommune er en af de kommuner, der er bedst til at få uddannet de ledige 3F'ere. Her kommer næsten hver anden i aktivering med uddannelse.

I den modsatte ende af skalaen må de ledige 3F'ere i Albertslund, Brøndby eller Helsingør kigge meget langt efter at få papir på, at han eller hun har fået nye kompetencer i form af en uddannelse. Her er det færre end fem ufaglærte ledige ud af 100, der får tilbudt aktivering med uddannelse.

Selv blandt sammenlignelige kommuner som for eksempel landets fire største byer, er der enorme forskelle. Aalborg ligger i toppen med næsten 40 procent af de ufaglærte ledige, der kommer på skolebænken. Det er tre gange så mange som i Odense, hvor det kun er 13 procent af 3F'erne, der får tilbudt uddannelse.

Aalborgs tredjeplads er ifølge jobcentret udtryk for en bevidst holdning om, at uddannelse er godt for de ledige, der har brug for hjælp til at skifte branche.