Regn, regn, regn: Marker langs Ryå står under vand

En ualmindeligt våd marts har fået Ryå til at gå over sine bredder. Det kan få store konsekvenser for landmændene.

Regnen er faldet tungt over Nordjylland de sidste par uger, og det har fået Ryå til at gå over sine bredder. For flere landmænd er konsekvensen, at deres afgrøder står under vand.

- Hvis det ikke kommer væk inden for de næste dage, så kan det jo i yderste konsekvens koste mine afgrøder, siger landmand Niels Erik Larsen, som har jord i Fristrup helt ned til bredden af Ryå. Han vurderer, at 15 hektar af hans jord står under vand. 

Ryå blev i efteråret oprenset i den nordlige del af åen, men den er endnu ikke renset i resten af vandløbet, og det kan mærkes i Jammerbugt Kommune, hvor Niels Erik Larsen har sin jord: 

- Vandet kommer meget hurtigere op nu, hvor der er renset nordpå. Det er rigtig godt for dem nordpå, at der er blevet renset, men de burde have renset resten af Ryå, for vandet kan ikke komme væk, når det når til os, siger han.

 
 
Foto: Ib Christensen

Fosfor udledes

Carsten Søborg er næstformand i Jammerbugts Vandløbslaug, og det bekymrer ham, at åen ikke kan klare de seneste dages regn:

- Det her er jo bare nogle dages regn, og det burde åen kunne klare. Det ville den også have kunne klare tidligere, men ikke længere, nu hvor åen er renset op, siger han. Han er enig i, at det er glædeligt, at åen er blevet renset i den nordlige del, men det er et problem, at rensningen ikke er fortsat. 

- Det er rigtig slemt for de lodsejere, der har jord lige ned til Ryå. Der udledes fosfor, når Ryå oversvømmes, og det forsvinder ikke igen, men bliver liggende i fjorden, siger han. 

 
 
Foto: Ib Christensen

Resten af Ryå vil blive oprenset, forsikrer formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune, Jens Christian Golding, Soc.Dem, men han gør også opmærksom på, at det kan være svært at sikre sig mod store regnskyl:

- Når vi får de her store regnskyl, så vil Ryå gå over sine bredder. Oprensningen vil betyde, at der sker en hurtig tilbagestrømning, så åen hurtigt bliver tømt igen. Vi har oprenset det, vi i første omgang skulle, og så tager vi hele strækket igennem senere, siger han. 

 
 
Foto: Ib Christensen

Seneste nyt

fra Nordjylland