Mårup Kirke giver anledning til ny diskussion om kystsikring

Diskussionen om kystbeskyttelse ved den jyske vestkyst har fået ny vind. Hjørring Kommune vil atter overveje en omstridt metode.

Vesterhavets fortsatte indhug i kysten ved Mårup Kirke ved Lønstrup, der nu kun ligger ni meter fra skrænten, skaber ny politisk debat om en meget omstridt metode til kystsikring.

Politikere fra Hjørring Kommune med borgmester Finn Olesen (S) i spidsen mødes efter sommerferien med opfinderen Poul Jakobsen. Han er manden bag en alternativ metode til kystbeskyttelse med drænrør, som er afprøvet bl.a. ved Mårup Kirke.

I årevis har han forgæves kæmpet for at overbevise Kystinspektoratet under Trafikministeriet om, at hans metode er både billig og miljøvenlig. Ikke mindst sammenlignet med den sandfodring, som
Kystdirektoratet årligt bruger 80 mio. kr. på.

- Den fejlslagne rådgivning fra Kystdirektoratet har haft en høj pris ved Mårup Kirke, siger Poul Jakobsen til Ritzau.

Det sker med henvisning til, at kommunen på Kystdirektoratet råd afbrød et forsøg med hans drænrør ved Mårup Kirke.

Jakobsens firma SIC lavede i slutningen af 1990'erne en sikring af Mårup Kirke. Forinden havde havet årligt ædt 4-5 meter af kysten. Med SIC's rør i stranden tog havet kun få meter de syv år, rørene fik lov at blive stående. Men så blev de på Kystdirektoratets krav fjernet.

Poul Jakobsen håber derfor på en aftale med kommunen efter sommerferien.

Borgmester Finn Olesen siger, han er åben for Poul Jakobsens metode, hvis det kan dokumenteres, at rørene har en effekt.

- Det er der jo undersøgelser, der tyder på. Jeg går i hvert fald ikke ind for forslaget fra den lokale provst om at flytte kirken til Frilandsmuseet. Kan den ikke bevares med kystsikring, må den falde i havet, som det er sket for mange andre bygninger, siger borgmesteren.


Seneste nyt

fra Nordjylland