Måske strejke i lufthavn

Konfliktvarsel fra fagforeningerne HK og 3F rammer tre danske lufthavne som led i konflikt mod Air France/KLM.

Flyselskabet Air France/KLM kommer ikke til at sende deres fly af sted fra hverken Kastrup, Billund eller Aalborg Lufthavn fra den 25. maj 2012, hvis en varslet strejke fra både fagforeningerne HK og 3F træder i kraft.

Sker det, kommer strejken til at kunne mærkes, da al håndtering af flyselskabets passagerer varetages af HK's medlemmer, mens medlemmerne af 3F står for bagage og brændstof, fortæller HK.

Ifølge HK handler det hele om en fornyelse af overenskomsten fra 1. april 2012. Air France/KLM har i den gældende overenskomst krævet omfattende nedskæringer. Blandt andet længere arbejdstid for de ansatte og indførelse af et nyt lønsystem.

Tidligere var HK-medlemmerne sikret en årlig regulering, der tog højde for pristalsindeks samt et aftalt tillæg baseret på den enkeltes præstation. Denne ordning vil flyselskabet nu afskaffe.

Der har allerede været foretaget forringelser i HK'ernes ansættelsesforhold, og ifølge formand for HK Service Hovedstaden, René Knudsen, har både tillidsrepræsentanter og HK Luftfart været forstående over for virksomhedens vanskeligheder.

Men fordi virksomheden nu kræver, at de ansatte derudover skal arbejde længere tid - uden på samme tid at tilbyde dem flere penge, er der altså nu udsendt en strejkevarsel.

- Vi er indgået i forhandlinger om nyt lønsystem, selvom vi vidste, at det ville stille medarbejderne ringere. Da virksomheden derudover ville have, at medarbejderne skulle arbejde længere uden at blive betalt for det, måtte vi sætte hælene i, siger René Knudsen.

Parterne har siden december forhandlet og været i forligssituation uden at blive enige om en aftale. Derefter har Air France/KLM valgt at optrappe konflikten ved at varsle en lockout den 25. maj, der vil forhindre de ansatte i firmaet i at varetage deres opgaver.

Og som svar på det, fremsender HK/Privat altså en sympatikonfliktvarsel. Det samme gør 3F.

Air France/KLM's danske landechef har ifølge branchenyhedsbrevet Check-In ingen kommentarer til konfliktvarslet.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland